SĂNĂTATE

Șpaga de la Marius Nasta: Doi medici propuși pentru arestare, iar patru au sechestru pe 800 de mii de euro

În cazul de corupţie de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, doi medici au fost reţinuţi de procurori, pentru luare de mită, şi vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, este vorba de Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, doi medici cunoscuţi în chirurgia toracică.

Alţi şase medici sunt cercetaţi în libertate, însă sub control judiciar, transmite oficial Ministerul Public.

Procurorii precizează că investigațiile financiare au relevat diferențe semnificative între veniturile licite și bunurile dobândite în ultimii 5 ani de către patru dintre medicii vizați de cercetări, aşa că li s-a pus sechestru pe avere, în vederea confiscării speciale și a confiscării extinse.

Valoarea sumelor şi bunurilor indisponibilizate de procurori se ridică la peste 800.000 de euro.

În cazul unui medic vorbim de sume colosale.

„Cu privire la un inculpat, s-a instituit măsura sechestrului constând în indisponibilizarea bunurilor mobile sau imobile și poprirea sumelor aflate în conturile bancare, până la concurența sumelor de 2.355.913,96 lei, 74.943 euro, 21.300 dolari, 2.120 franci elveţieni și 100 lire sterline”, precizează Ministerul Public.

În cazul unui alt medic s-a pus sechestru pe 1.080 de euro, 9.130 de lei, 338 de dolari și 1.150 de franci elveţieni, sume ridicate la percheziția de ieri. În plus, s-a dispus indisponibilizarea bunurilor mobile și imobile și poprirea cu privire la sumele aflate în conturile bancare până la concurenţa sumei de 850.292 de lei.

Un al treilea medic are sechestru pe bunuri până la concurenţa sumei de 363.310,63 lei.

Procurorii de la Parchetul Bucureşti şi ofiţeri de la Direcţia Generală Anticorupţie au făcut, miercuri dimineaţa, percheziţii la Spitalul Marius Nasta, în două dosare penale de luare şi dare de mită.

Conform anchetatorilor, pe parcursul anilor 2022 şi 2023,  mai mulţi medici au primit, în mod repetat, diverse sume de bani şi bunuri de la diferiţi pacienţi ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu: efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirurgicale.

De asemenea, din investigaţiile financiare au rezultat diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări.

La audieri au fost aduse 31 de persoane (din 12 judeţe plus Bucureşti), „despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale”. Printre cei audiaţi sunt şi pacienți sau aparținători, acuzaţi de dare de mită.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button