Cornel Nistorescu: Blocul Democratic, garanția mediocrității României
Au mai circulat zvonuri despre reluarea proiectului politic numit USL. Arăta prost și pentru PSD, și pentru PNL. Partidul condus de Marcel Ciolacu și Paul Stănescu era cu mușchii încordați de speranțele creșterii.
Parcă trăiau o stare de hiper-optimism politic și făceau declarații cu aerul că se ridică singuri peste 50 la sută. N-a mers! Guvernarea cu promisiuni tip PSD nu mai aduce creșteri electorale. Optimismul susținătorilor se ostoiește. Parcă toate măsurile trîmbițate de Marcel Ciolacu se clatină. Oamenii au trecut de la speranțe la „să mai vedem”.
Liberalii stau și mai prost. N-au nici oameni și nici idei. Cu Ciucă și cu Bode, cu Rareș Bogdan și cu Paul Dumitrescu, cu Sighiartău și Bușoi n-au cum crește. O bușesc la vale.
Așadar, interesul unui asemenea proiect politic (refacerea USL) sub denumirea unui Bloc Democratic ar putea veni de la liberali. Fără o alianță nenaturală cu PSD, liberalii ar putea suferi o prăbușire istorică. În același timp, de formarea acestui Bloc Dmocratic ar putea să fie interesată și Comisia Europeană. Ar asigura o stabilitate la București și ar reduce importanța AUR. Mai există și alte variante cu consecințe de tot felul. Nu ele sunt subiectul.
Pe noi ne interesează doar ipoteza acestui așa-zis „Bloc Democratic”. Aparent sună bine! Ai zice că două partide mari se aliază pentru consolidarea democrației în țara noastră și pentru binele tuturor. Sună frumos, ca orice lozincă politică. Dar dacă o tot repeți și te mai gîndești la ce a fost și ce consecințe ar putea avea, începi să rîzi sau să înjuri. PSD cu PNL au deja precedentul USL și coabitarea din timpul guvernului Nicolae Ciucă. Plus începutul acesta tălîmb cu Marcel Ciolacu la guvern și Marcel Boloș la Finanțe.
Ce-a ieșit din coabitarea aceasta politică? Un rahat! Au păstrat stabilitatea pe care au exploatat-o în favoarea lor. Și PSD-iștilor, și liberalilor le-a mers brici. Trai-neneacă! Și-au pus oamenii peste tot, s-au învîrtit pe lîngă contractele mari și au stat la putere. Și vor merge tot așa, cu consecințe din ce în ce mai proaste pentru țară.
Care este amenințarea care i-ar putea aduce umăr la umăr?
Mișcările naționaliste și extremiste, zic ei!
– Vai Gogu, ce pericole pentru țară!
S-au tot plîns de antisemitism, de anti LGBT, de lucrăturile ungurești și acum vor să ne salveze cu PSD și PNL. Că dacă nu le dăm o șansă Blocului Democratic se alege praful din țărișoara noastră!
Demonstrația este falsă, încropită și n-ar putea convinge prea mulți alegători. Ce șanse am avea cu un asemenea Bloc Democratic bi-politic sau tri-politic (dacă se mai adaugă și UDMR!)? Una sigură! Mediocritatea evoluției României se va consolida pentru încă o bună perioadă. O vom tîrî mai departe ca și pînă acum!
Ba aș zice că, în cazul lansării unor măsuri stupide de temperare a crizei financiare, aflate pe masa guvernului în aceste zile, ideea formării Blocului Democratic, în loc să aducă încredere și sprijin, ar putea provoca și un și mai puternic refuz electoral al clanului de afaceri politice PSD-PNL.
Europarlamentarele, în loc să marcheze o relansare, ar putea aduce primul cutremur.
Proiectul politic de Bloc Democratic mai spune ceva. Că PSD-ul și PNL-ul n-au nici o idee serioasă de a încerca o ieșire din situația de acum.