Politică

Nicușor Dan, acuzat de parteneriat cu mafia retrocedărilor

Un nou episod al serialului alianțelor politice din București se derulează chiar zilele acestea. Iar informațiile intrate în posesia redacției noastre denotă un scenariu cu potențial exploziv, declanșat de către edilul Sectorului 3.

În cadrul unei conferințe de presă, Robert Negoiță a lansat un atac extrem de dur cu privire la retrocedarea unei suprafețe din parcul IOR, situație pentru care îi consideră vinovați atât pe Traian Băsescu, fostul primar general, cât si pe actualul, Nicușor Dan.

„Noi, Primăria Sector 3, ne luptăm de peste 10 ani să luăm terenul înapoi. Așa cum e normal, să rămână parc. Ne-am luptat cu toată lumea, mai ales cu Primăria Generală, care, în loc să fie alături de noi în acest demers, a fost permanent împotriva noastră, în toți acești 10 ani. […] E vorba de o retrocedare absolut ilegală. Nu se retrocedează parcul. […] Este mafia retrocedărilor ilegale din București și din România, patronată de știți dumneavoastră de cine! […] De Băsescu cu toți ai lui! Ca să fie explicit. Vedeți cine a retrocedat Baza de la Voinicelu… […] Trebuie să schimbe abordarea și, în loc să lupte împotriva noastră, de partea ticăloșilor, să vină de partea noastră, împotriva ticăloșilor. Or, primarul general a promis asta! A zis că în șase săptămâni, au trecut șase luni de zile. Să-i fie rușine!” a tunat edilul Sectorului 3.

Ei bine, în replică și Traian Băsescu a ieșit cu o declarație televizată, pentru a se apăra pe sine și pe Nicușor Dan, fapt greu de înțeles din orice punct de vedere. Însă sursele noastre ne-au explicat că această aparent subită amiciție are legătură cu marea alianță PNL-USR-PMP din Consiliul General, care îl susține pe edilul Capitalei. Care nu și-ar permite să denunțe acte discutabile semnate cu ani în urmă de Traian Băsescu, tocmai pentru a nu‐și periclita sprijinul politic. În plus, de notorietate fiind metodele prin care diverse ONG-uri din ecosistemul sălvătorist șantajau dezvoltatorii imobiliari, devine limpede că legătura dintre PMP și fondatorul său nu putea dispărea peste noapte, lucru de care Nicușor Dan nu este deloc străin.

De aceea, spun voci avizate din politica dâmbovițeană, USR asistă pasiv la această prietenie, mai ales că apetența foștilor PDiști, ajunși unii la PMP, iar alții la PNL, pentru retrocedări este consacrată încă din perioada scandalurilor penale de la ANRP.

Mai mult, asociațiile care au blocat și blochează diverse proiecte imobiliare nu o fac împotriva adevăraților „rechini”, cei conectați adesea la administrație și care oricum nu dau doi bani pe legislația de urbanism, construind fără acte, sub protecția primarului, ci tot contra marilor companii, reușind recent chiar alungarea din România a uneia dintre cele mai puternice la nivel european.

Toate astea sub argumentul protecției spațiilor verzi, pe care aceeași municipalitate condusă de Nicușor Dan nu reușește să le inventarieze într-un registru, în pofida obligației legale imperative. Scandalul iscat de revolta lui Robert Negoiță, și care a scos la lumină relația de apropiere dintre Nicușor Dan și Traian Băsescu, vine să devoaleze tocmai un mecanism la care doar cei avizați aveau până acum acces: pretextând că apără spațiul verde sau patrimoniul, diverse grupări politico-administrative blochează toți investitorii onești și fără relații, în vreme ce privilegiații apropiați lor dobândesc terenuri uriașe tocmai în parcurile Bucureștiului, pe care le transformă în zone construite. Iar aceste situații sunt cu atât mai revoltătoare cu cât toate parcurile administrate de PMB sunt în paragină.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button