Politică

Cornel Nistorescu: De ce pute la Cluj?

În urmă cu niște ani, scriam cîte ceva mai piperat despre Cluj. Și atunci, unul dintre clujenii cu morgă, mai  exact Ioan Rus, mi-a spus un lucru simplu: „Noi  avem un singur interes. Să aducem cît mai mulți bani la Cluj! Lupta politică este secundară și, cînd este vorba despre oraș, ea devine cu adevărat secundară“.

Probabil că experiența Caritasului a stîrnit un gust care i-a contaminat pe toți. Și  strategia a funcționat. După Caritas, au dus bani mulți și Dacia Felix. Și i-au îngropat alături de cei de la Caritas. Apoi, au pus premierul, au dat miniștri, demnitari și tot felul de secretari de stat si de mahări. La Transporturi, la  SRI, la Educație, la Interne, la IGPR, la DNA și la Parchet, la toate instituțiile de  frunte ale țării. Și cei mai mulți au dat o mînă de ajutor. Au extins  aeroportul și pista cu Ioan David  Ciceo. Și  afacerea de la aeroport cam pute. Au făcut Untoldul și pute de trăznește. Au pus la cale  cartierele ca șmecherie de făcut bani.

Apartamentele din Tower-ul lui  Mihai Chezan a fost prima mare escrocherie imobiliară a Clujului. Apoi, cartierele în care erau implicați Van Groningen și Mark  Gitenstein  (Șoimeni Parc) au început să „pută” și ele ca și marea utopie  a Elenei Udrea, mai nou proptită cu  Bobby Păunescu, cu Maricel Păcuraru, cu Miron Mitrea și finanțatorul calic și sforar numit Cozmin Gușă, intrat în combinație mai mult pentru trompețit.

Fostul ambasador american și CEO-ul Raiffesisen Bank au dat-o-n bară

Am citit destule știri și anchete despre scandalul provocat de marele depozit de gunoi de la Pata Rât, în apropierea căruia locuiesc zeci de familii de romi. Și care  groapă  ecologică se află la numai trei kilometri de oraș. În  anul 2020, Transilvania Reporter, o gazetă aflată sub pălăria și mustața lui Vasile Dâncu, scria cu entuziasm:

Gropa de gunoi de la Pata Rât, a doua mare rampă de gunoi a României, și una dintre cele mai mari din Europa, a devenit istorie în decembrie anul trecut. Celebra pată de rușine de pe obrazul Clujului nu mai poluează deja de o jumătate de an, iar autoritățile județene promiteau atunci o schimbare de amploare a peisajului de aici.

Iată că minunea s-a întâmplat, și acum, sinistra groapă de gunoi a Clujul a suferit o transformare uluitoare. Tot ce însemna gunoi și miros pestilențial a dispărut, ca și stolurile de ciori ce se revărsau de aici deasupra orașului. Imaginea deprimantă a rampei de gunoi a fost înlocuită acum cu o mare de verdeață și un loc plin de flori”.

Ce se petrece azi?  Minciunile și mînăriile de la Cluj put din ce în ce mai  cumplit. Pe aplicația My Cluj, zeci și sute de clujeni se plîng de mirosurile pestilențiale ale orașului. Unele dintre postări au fost reluate de Monitorul de Cluj din care reproduc și eu numai cîteva:

  • „Tot Clujul este infestat de un miros insuportabil de canal. Garda de Mediu, Ecologie urbană, Poliția Locală, de ce nu iau măsuri?!!”
  • „Mirosul în cartierul Gheorgheni, ca și în tot Clujul, este de cadavru mort, se poate face ceva?”
  • „Miros groaznic în mai multe zone ale orașului. Din păcate, nu este prima dată când se întâmplă așa ceva”
  •  „În cartierul Gheorgheni, miroase îngrijorător de tare a gunoi. NU se poate așa ceva într-un oraș ca și Cluj-Napoca!”
  • „În ultimele 48 de ore, aerul din cartierul Gheorgheni este IRESPIRABIL din cauza mirosului PESTILENTIAL de la groapa de gunoi! Este inadmisibil faptul că responsabilii cu colectarea/depozitarea gunoiului sunt niște incompetenți!”
  • „Azi, sub orice critică, miroase de la Pata. Protecția Mediului e în concediu de câțiva ani? De ce nu trageți la răspundere cretinii care au facut noua groapa la trei km de oraș? Chiar nu e nimeni cu verticalitate în administrația acestui oraș de rahat?”
  • „În toată zona Alexandru Vaida Voevod 59-109 se simte, începând de ieri (28 aug 2023), un miros puternic de gunoaie, probabil venind de la groapa de gunoi de lângă Pata Rat. Aerul nu este respirabil. Se poate face ceva?”
  • „În zona Gheorgheni nu se poate respira de miros!!! Nu e prima sezizare de acest fel! Măcar anuntați când sunt lucrări la Pata Rât!”
  • „Miros pestilential pe str. Constantin Brancusi, în jurul blocurilor 167 -171-173, care se simte de ieri, 27 august, se simte mai accentuat de astăzi, 28 august. Nu știu care e cauza…
  • „28 august – Este un miros oribil de gunoi și cacat în cartierul Gheorgheni care a început de pe la ora 15”

Cluj Napoca, cel mai scump oraș din țară, cu prețurile lucrate atent și cu o scumpete construită de beneficiarii ei, are probleme cu gunoiul și la propriu și la figurat. La Cluj, pute și politica, și administrația locală și poliția. Chiar și justiția  are mirosurile sale care în multe dosare duhnesc cumplit. Autorizațiile de construcție se  acordă complicat și pe veresie. Așa se face că „marii constructori” ai Clujului sunt și cunoscuți clienți sau prieteni politici ai primarului Emil Boc și de ele beneficiază mai ales cei din grupul care a pus umărul la împins  vagoanele de bani către investițiile orașului.

La Cluj, Emil Boc a dispus cercetarea surselor de împuțiciune din oraș, fără să își dea seama că ar trebui să-și miroasă și hainele, dar mai ales faptele.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. E foarte grav,cum de nu isi dau seama clujenii,put politicienii,cam multi pe km patrat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button