OMS: Tensiunile politice amenință să deraieze Adunarea Mondială a Sănătății
Într-o declarație video, cancelarul german Angela Merkel a spus că actuala criză declanșată de coronavirus va fi depășită dacă lumea lucrează împreună. Dar rivalitățile politice ar putea împiedica luarea în considerare a celor mai bune practici.
Uniunea Europeană solicită o „evaluare imparțială, independentă și cuprinzătoare” a răspunsului global la coronavirus, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății virtuale a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), luni după-amiază.
Șeful OMS Tedros Adhanon Ghebreysus a declarat că întâlnirea va fi „una dintre cele mai importante de când am fost fondată Organizația în 1948”, întrucât agenția de sănătate a observat îndelung modalitățile de stopare a pandemiei care a infectat peste 4,7 milioane de oameni și a ucis peste 315,000 .
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deschis evenimentul, acuzând o serie de țări că au ignorat recomandările OMS.
„Diferite țări au urmat strategii diferite, uneori contradictorii, și plătim cu toții un preț greu”, a spus el.
Într-o declarație video, cancelarul german Angela Merkel a spus că singura cale de urmat este cooperarea internațională. „Nici o țară nu poate rezolva singură criza”, a spus ea. „Trebuie să acționăm împreună”.
Merkel a spus că este „convinsă” că poate fi găsită o soluție și că va fi găsită mult mai rapid dacă „lumea lucrează împreună”. Ea a subliniat însă că orice soluție trebuie să fie accesibilă pentru toată lumea.
În plus, cancelarul a subliniat necesitatea unui sistem mai bun de avertizare timpurie. S-a raportat pe scară largă că oficialii din orașul chinez Wuhan știau la sfârșitul anului 2019 că situația devine din ce în ce mai gravă, dar erau prea speriați pentru anunța autoritățile naționale. Beijingul a fost acuzat că a încercat inițial să suprime informațiile despre coronavirus până la începutul anului 2020.
Președintele chinez Xi Jinping a promis 2 miliarde de dolari (1,85 miliarde de dolari) pentru stoparea COVID-19 în următorii doi ani și a insistat că țara sa „a fost întotdeauna transparentă cu privire la coronavirus”.
Un răspuns împotriva COVID-19 propus și susținut de 122 de țări, inclusiv statele membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie, Rusia și Canada, solicită membrilor OMS să abordeze nevoile populațiilor vulnerabile care se confruntă cu pandemia și efectele ulterioare ale acesteia, la nivel mondial oferind acces la asistență medicală suficientă, respectarea legislației internaționale și a standardelor umanitare și a nevoilor angajaților din domeniul asistenței medicale.
Lucrarea solicită punerea în aplicare a unor planuri naționale de acțiune care să asigure „respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, acordând o atenție deosebită nevoilor oamenilor aflați în situații vulnerabile. „
De asemenea, țările vor adopta măsuri pentru a proteja oamenii de greutățile financiare și pentru a preveni „insecuritatea, violența, discriminarea, stigmatizarea și marginalizarea”. În plus, membrii vor discuta despre impactul restricționării libertății de mișcare, a accesului la informații și a testărilor sigure.
UE a elaborat o rezoluție care solicită o „evaluare imparțială, independentă și cuprinzătoare” a răspunsului colectiv global.
Statutul Taiwanului ca observator al adunării va fi, de asemenea, pe agenda conferinței de luni. Taiwanul a fost invitat să participe la adunare ca observator timp de câțiva ani, până în 2016, când președintele Tsai Ing-wen a preluat conducerea. Tsai refuză să recunoască că Taiwanul face parte din China, iar ONU nu recunoaște Taiwanul ca stat membru.
În timp ce OMS este organizația principală care coordonează răspunsul global la focarele de virus, grupului i s-au adus numeroase critici internaționale și s-a aflat în centrul relațiilor globale tensionate. În aprilie, Statele Unite au înghețat finanțarea OMS, pentru ceea ce președintele american Donald Trump a numit „administrarea greșită și ascunderea răspândirii coronavirusului”.
Trump a susținut că organizația a fost complice la presupusa raportare greșită a cazurilor de virus din China și a fost prea lentă investigarea focarului. Organizația s-a confruntat cu reduceri bugetare în ultimii ani, cu toate acestea, suspendarea finanțării din SUA a adus cea mai mare lovitură a OMS, deoarece SUA a fost cel mai mare donator, contribuind cu aproape o cincime din bugetul său total.
De asemenea, Trump a amenințat că „va întrerupe întreaga relație” cu China, într-un interviu acordat jurnalului Fox News, relația stâncoasă dintre cele două puteri globale ar putea complica eforturile statelor de a implementa un răspuns global coordonat, notează dw.com.