Politicienii proruși de la Chișinău, discursuri antiromânești și antieuropene în timpul pandemiei de coronavirus
România a devenit țintă predilectă a discursului de ură la Chișinău pe timp de pandemie, constată Mădălin Necșuțu, corespondent Balcan Insight și reporter la anticoruptie.md la Chișinău într-un articol Sinopsis.
Potrivit jurnalistului, atacurile au venit dinspre președintele prorus Igor Dodon, atunci când acesta a declarat la începutul crizei că nu va permite ca cetățenii români să folosească Chișinăul ca escală pentru a ajunge în România, apoi de la premierul Ion Chicu, atunci când a părut să pretindă că medicii români, care au ajuns pe 30 aprilie la Chișinău, Bălți și Cahul și și-au încheiat cu succes misiunea pe 14 mai, au venit în Republica Moldova nu neapărat pentru a oferi un sprijin, ci pentru oportunitatea să învețe de la medicii din stânga Prutului cum se tratează asemenea boli.
Necșuțu mai remarcă că autoritățile de la Chișinău au făcut tot posibilul ca cele 20 de camioane cu bunuri în valoare de 3,5 milioane de euro trimise de la București să nu ajungă pe data de 6 mai, zi care coincidea cu aniversarea a 30 de ani de la primul „Pod de flori” dintre România și Republica Moldova, când cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului s-au putut reuni simbolic în acea zi.
Pe lângă acestea, în cele circa două luni de stare de urgență, experții au remarcat și o componentă de întrecere geopolitică de imagine, în care România a fost angrenată inevitabil. În ceea ce-l privește pe președintele Igor Dodon, experții spun că a încercat un joc imagologic cadrat de Kremlin. „Discursul lui Dodon a fost îndreptat împotriva ajutorului României și de a-l exagera pe cel din Rusia. O face din rațiuni geopolitice și de politică locală. S-a creat impresia că modul în care s-a combătut pandemia de coronavirus a fost subordonat intereselor electorale ale lui Igor Dodon”, a explicat analistul politic de la Chișinău, Ion Tăbârță, potrivit articolului.