Politică

Cornel Nistorescu: Dușmanii de moarte ai universităților românești

Știrea că România nu mai are nicio universitate în Top 1.000 din clasamentul Internațional Shanghai a trecut aproape neobservată. N-a făcut valuri nici cît o declarație a lui Mihai Tudose sau a lui Hubert Thuma despre care nimeni nu știe cine sunt și pe unde îi găsește.

Să nu mai vorbim de o comparație între o declarație a lui Gigi Becali și o informație despre calitatea pregătirii universitare din țara noastră!?

Rectorul UBB dă vina pe alții că a ieșit din top

Cum să sară cu gura profesorii universitari din România la o așa veste? Toți sunt în politică, în servicii secrete, în administrație, în comisii și în contracte cu insitutții publice, toți conduc doctorate inutile și contrafăcute, toți au funcții. Pentru ei, universitățile din România sunt între primele surse de venituri. Ce să-i doară pe ei? Cum să fie rău? Vă imaginați că Marian Preda, care după ce a tras la greu la aiurelile lui Traian Băsescu și i-a făcut un partid de serviciu, s-a pricopsit cu scaunul de rector la Universitatea București mai vrea o analiză la sînge a situației? Suferă el ca un cîine că universitatea marilor intelectuali ai României trecute este pe nicăieri? Bine că a prins postul. Şi salutare! Mai vorbim la următorul clasament.

Credeți că ridicolul rector al Universității din Cluj se dă de ceasul morții că Universitatea României Mari nu mai este în primele 1.000 din lume? Nu este el cel mai citat anonim din lume? N-a scris el „Psihologia poporului roman”, o carte cu un titlu prețios care îl și îngroapă, încheiată cu o concluzie științifică exprimată în două interviuri care i-au fost luate de-a lungul timpului? N-a deschis el larg porțile serviciilor secrete la UBB de parcă universitatea ar fi o rezidență? Cum să mai conteze Universitatea din Cluj în clasamentele serioase din lume cînd profesorul „cel mai profesor” al UBB este Vasile Dîncu, deși despre el nu se știe încă dacă este om de afaceri, cercetător într-ale sociologiei și comunicării, conducător de doctoranzi la SRI, patron de fotbal și de media, parlamentar sau sforar în politică?

Cum să fie o dramă la Timișoara cînd universitatea nu este nici în primele 5.000, iar rectorul Marilen Pirtea este mai mult la parlament și la televizor vorbind în numele PNL? În ce domeniu și în ce condiții ați auzit de „savantul Marilen Pirtea”?

Cele mai bune 1.000 de universităţi din lume. România nu mai e în clasament Cum să mai avem o universitate în primele 1.000 cînd ministerul Educației a fost condus de intelectuali mediocri sau submediocri, inclusiv plagiatori, greu de desemnat ca directori de școli în orășele de provincie? Să nu uităm că Romania Educată s-a vrut a fi pornită și realizată cu Liviu Pop, Monica Anisie și Ligia Deca. Iar proiectul geme și acum în visele președintelui și în glumele funcționarilor din guvern.

Nu mai avem nici o universitate între primele 1.000 din lume pentru că și universitățile românești cu tradiție și performanțe s-au pierdut printre cele fantomatice, fiind și ele parte la marele festival național al hoției intelectuale: doctoratele pe baza lucrărilor plagiate.

Ca să-și justifice neputiința, Daniel David „ăl mai citat om din lume”, spune că „Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) nu a mai putut compensa singură erori şi indecizii majore în politicile academice naţionale”.

În cazul mediocrilor, totdeauna este de vină altcineva!

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button