NYT: România se află mult prea aproape de loviturile Rusiei
Coliba lui cu acoperiș din stuf și fără apă curentă se află pe malul Dunării, la numai 200 de metri de Ucraina, iar pentru a ajunge la ea trebuie să aștepte feribotul și să continue apoi pe drumuri neasfaltate pline de gropi, scrie THE NEW YORK TIMES, potrivit RADOR.
Însă săptămâna trecută casa de la țară a lui Gheorghe Puflea, 71 de ani, a ajuns în situația de a atrage atenția întregii lumi din cauza statutului ei nedorit de întâia proprietate de pe teritoriul NATO care a fost avariată de un atac rusesc vizând Ucraina.
România se află mult prea aproape de loviturile Rusiei
Un atac cu rachete al dronelor din 2 august, imediat înaintea răsăritului, a lovit un port ucrainean specializat în transporturi de pe celălalt mal al fluviului. Însă a fost atât de aproape încât undele de șoc ale exploziilor au spart ferestrele în Plauru, un cătun minuscul cu numai vreo duzină de case ce stau să cadă, situat pe malul românesc al Dunării.
Zgomotul exploziilor și al sticlei sparte l-au trezit din somn pe Puflea, făcându-l să dea buzna afară cuprins de panică.
„La început am crezut că era o furtună cu fulgere”, a declarat el, amintindu-și cum s-a adăpostit sub un păr din curte și cum privea îngrozit la „ceva ce părea un film de război care se desfășura chiar în pragul casei mele”.
Cerul întunecat a fost brăzdat de tirurile antiaeriene ale Ucrainei, după care globuri imense de foc s-au ridicat din trei clădiri portuare lovite de drone rusești. Cu o săptămână în urmă Rusia atacase Reni, un alt port ucrainean de pe Dunăre aflat la un pas de România.
România se află mult prea aproape de loviturile Rusiei
Atacurile Rusiei urmăresc să distrugă colacul de salvare pe care aceste porturi fluviale îl reprezintă pentru exporturile ucrainene, după ce luna trecută s-a prăbușit acordul care-i permitea Ucrainei să-și exporte cerealele prin Marea Neagră, în ciuda blocadei rusești. Cum porturile maritime sunt prea periculoase pentru navele care transportă cereale spre Orientul Mijlociu și Africa, porturile ucrainene de pe Dunăre deveniseră ultima variantă de expediere a milioane de tone de cereale.
Principalele porturi dunărene ale Ucrainei – Izmail și Reni – au devenit și un soi de fire-capcană cu potențial periculos, dat fiind că sunt extrem de aproape de România, țară NATO și, prin urmare, un teritoriu protejat de angajamentul de securitate colectivă [sic! „apărare colectivă” – n.trad.] al alianței. O dronă ori rachetă a Rusiei care ar devia fie și numai câțiva metri de la traiectorie ar risca să târască SUA și pe aliații lor într-o confruntare militară directă cu Moscova.