Politică

ANIF a cheltuit din 2020 și până în prezent cel puțin 340 de milioane de euro. Suma este inexactă pentru că ANIF a ascuns aproape 50 de contracte

Atunci când nu doresc să-și ascundă afacerile, bugetarii de la ANIF plătesc diverse bunuri și servicii fără să facă licitație. Peste 600 de facturi au fost achitate de instituția publică fără licitație de la începutul anului trecut și până în prezent.

Solicitări fără succes

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare este aproape necunoscută. Gestionează irigațiile pe aproape 8 milioane de hectare de teren și are un buget pe măsură. 1,4 miliarde de lei este suma totală pe care ANIF a contractat-o în ultimii doi ani și jumătate.

Am analizat un număr de 322 de achiziții publice pentru a lua urma banilor pe care ANIF i-a plătit către diferite firme care au lucrat pentru instituție. Încă de la început am descoperit 58 de contracte ascunse de instituție. În cinci ani de activitate ANIF a atribuit prin licitație publică 596 de contracte dar a publicat pe SICAP numai 563 de contracte. Situația este similară în ceea ce privește contractele atribuite prin procedeul simplificat.

Am solicitat fără succes un punct de vedere oficial cu privire la contractele care nu au fost publicate.

Instituția avea tot interesul să tacă pentru că analiza făcută de noi a relevat faptul că un număr de cinci companii au luat cea mai mare parte din buget.

Firme cu administratori cercetați penal

Firma Argif SA din Pitești apare în 25 de anunțuri prin care se anunțau câștigătorii licitațiilor. Anunțurile prezentau contracte cu o valoare totală de 583 de milioane de lei. Practic, numele firmei apare anunțurile de atribuire pentru contracte care însumează o treime din bugetul ANIF.

Compania este patronată de Veron Ionescu, Nicolae Vasilescu și Ion Mitoi care au privatizat fosta Întreprindere comunistă de Îmbunătățiri Funciare din Argeș.

Cel mai mare anunț de atribuire în care apare firma din Argeș este de 280 de milioane de lei. Acolo apare și compania Tancrad deținută de familia Stăncic din Galați. Numele acestei societăți apare, la rândul său în anunțuri de atribuire ale contractelor ANIF în valoare de 338 de milioane de lei.

Tancrad apare și în rechizitoriul fostului președinte al Consiliului Județean din Brăila, Bunea Stancu. Procurorii DNA acuzau politicianul și patronii firmei de trucare de licitații.

Remico Comprest este un alt nume care apare cu regularitate în anunțurile de semnare a contractelor de către ANIF. Firma din Galați este condusă de discretul Milea Oancea și este menționată în 21 de contracte ale instituției. Carmin Popstar Prod este o altă campioană a licitațiilor de la ANIF. Firma are sediul într-una dintre camerele apartamentului 69 dintr-un bloc pierdut prin Sectorul 3 din București. Cu toate acestea, din 2020 până în prezent numele companiei apare în 37 de contracte ale instituției. Presa a considerat această firmă apropiată de liderii PSD din Olt având în vedere că ea este înființată în localitatea Scornicești.

Firme cu legături puternice în județul Olt

O altă campioană a licitațiilor de la ANIF este Wagramer Termo. Numele companiei apare numai în patru anunțuri de atribuire. Valoarea totală a acestora este de peste 500 de milioane de lei. Și această firmă apare în mai multe scandaluri legate de liderii PSD din Olt care își impun de fiecare dată oamenii în fruntea Ministerului Agriculturii. Patronul Wagramer, Petru Valeriu Țițirigă a fost reținut de DNA în 2016 și atunci s-a vorbit pentru prima dată despre apropierea dintre el și președintele CJ Olt, Marius Oprescu.

Cele cinci firme apar în 78 de anunțuri de atribuire a contractelor publicate de ANIF de la începutul lui 2020. Acestea reprezintă aproape o treime din totalul de contracte, dar ca valoare depășește jumătate din întreg bugetul instituției. Valoarea totală a anunțurilor de participare în care numele celor cinci firme este menționat este de 755 de milioane de lei, 53% din totalul sumelor contractate de ANIF din 2020 și până în prezent.

Din 2014 în 2020 Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a fost condusă de actualul ministru al Agriculturii. Ionuț Florin Barbu este deputat de Olt. Așa se și explică prezența a două companii apropiate de organizația liberală din acest județ de banii de la ANIF.

Barbu a fost omul de încredere al fugarului Darius Vâlcov în perioada în care acesta era primar la Slatina. Actualul ministru a fost înlocuit la conducerea instituției de un reprezentant numit de liberali. Cornel Popa a devenit șeful ANIF în 2020 cu susținere de la aripa PDL a partidului condus de Nicolae Ciucă. El mai fusese șeful instituției în 2009 fiind impus în funcție de Radu Berceanu.

Deși s-a schimbat ideologia, vedem că filiala social democrată din Olt a păstrat controlul asupra banilor, iar firmele de casă nu s-au schimbat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button