Știrile 60m.RO

Dreptate? Procurorii clasează dosarul tinerei cu dizabilităţi lăsată 4 luni cu piciorul rupt într-un centru din Vâlcea

Cazul Georgianei, tânăra cu dizabilităţi instituţionalizată la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă (CIA) Zătreni (Vâlcea), cutremura întreaga ţară în 2021: femeia de 33 de ani ar fi stat cu piciorul rupt timp de patru luni, fără să primească tratament. Era nedeplasabilă, dar nici o autoritate n-a putut explica cum a ajuns să-şi rupă piciorul.

Plângerea depusă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizaţia neguvernamentală care a descoperit cazul în urma unui control inopinat la CIA Zătreni, a fost clasată, potrivit datelor obţinute de PRESShub de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. CRJ a contestat decizia de clasare. Primul termen este în septembrie.

Potrivit sursei citate, pe 21 iulie, procurorii au deschis un nou dosar penal privind modul în care este tratată Georgiana la CIA Zătreni, după ce, la un nou control al autorităţilor desfăşurat pe fondul abuzurilor descoperite în centrele rezidenţiale pentru vârstnici din judeţul Ilfov, tânăra a fost găsită în centru, de această dată, cu o mână ruptă.

Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGASPC) Vâlcea a recunoscut că tânăra are mâna ruptă doar când jurnaliștii i-au cerut un punct de vedere, după informaţia primită pe surse.

Cazul Georgianei revine în centrul atenţiei în contextul scandalului “azilelor groazei”, care a scos la iveală un tipar macabru în ceea ce priveşte tratamentul la care sunt supuşi bătrâni, copii şi persoane cu dizabilităţi în multe dintre centrele dedicate lor în România.

Reamintim, în acest context, că specialiştii Centrului de Resurse Juridice (CRJ) au descoperit că oamenii cazaţi la Centrul de îngrijire şi asistenţă “Căsuţa Lu’ Min” din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş, erau ţinuţi în subsol, printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge. Victimele aruncau adesea bileţele în stradă, în speranţa că cineva le va citi şi îi va salva de acolo.

Trei oameni au murit într-un interval de doar şase luni în azilul din Mureş. Victimele fuseseră transferate acolo dintr-un alt cămin din Maramureş, în timpul pandemiei. Cauzele deceselor nu sunt cunoscute din cauză că nimeni nu a efectuat nicio necropsie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button