Politică

Scoateți SRI din universități! În curând se vor afișa cu uniforma de paradă la catedră

un editorial de Costi Rogozanu

De ce nu e bun SRI în universități? Pentru același motiv pentru care nu e bun în politică, în justiție, în presă, nu e bun în nicio instituție democratică, el fiind un sistem ierarhizat, militar, de apărare și atât.

Antonio Amuza a fost și angajat SRI, și, în același timp, angajat la Universitate, și sociolog, și publicist. El e doar unul dintre cei mulți. Iar asta se vede într-o presă superobedientă, plină de fâșneți din ăștia care ne apără strategic, care exasperează cu analize profunde, stabilite la ședințe de hipnoză patriotică. Pentru că Amuza e și un mare patriot, cum declară, el predă la Universitate pentru noi, poporul român, nu pentru binele propriu.

E legal și superegoist să fii sereist și universitar, îți faci carieră, râvnită poate de alții mai talentați, profitând de forța instituției militare la care lucrezi. Aia ai făcut, patriotul nostru! SRI și alte servicii secrete din România, că avem destule, au un mare efect social: produc o pătură groasă de rentieri tineri și foarte tineri care pur și simplu împânzesc spațiul public și cafenelele din centru. Serviciile secrete românești sunt sistem de rente și lobby.

Restul meritelor lor nu mă interesează: e datorie, nu merit, răsplătită în unul dintre cele mai luxoase moduri. Mai rău, ele sunt model de reușită profund pervers: s-au dus reușita prin forțe proprii sau capitalismul isteț, alea cu care se iluzionau tinerii în anii ‘90! Acum se impune modelul RENTEI. Faci ce faci și la 40 de ani societatea te răsplătește cu o nouă tinerețe și mii de euro pensie.

Așa ceva nu e sustenabil, în curând vom avea o societate de fraieri care să lucreze să plătească foști polițiști, procurori, „secreți” de toate felurile și judecători.

Nici rezultatele muncii SRI nu vreau să le discut; pentru că, de fapt, nu știm ce fac. Normal, până la un punct, dar noi nu știm ce au făcut acum 10-20 de ani, nimic nu se desecretizează, nimic nu se lămurește niciodată. Se umflă în pene cu marele aport în NATO, cu marele rol strategic. Eu pot să le zic că văd că duduie traficul de persoane, abuzul proxenet, corupția endemică. Am putea, dacă suntem naivi, să le cerem șefilor de partide să nu mai pună în comisiile alea de control niște inși care par smulși din clocitoarele SRI, toți elemente de vârf în pupat bocanci de șefi și executat mastere la fără frecvență la SNSPA sau colegii și academii secrete.

Oricând auziți un partid plângându-se de SRI, puneți-l să scoată la înaintare omul pe care l-au promovat în comisii. Prezentarea rezultatelor SRI în secret, unora aleși de ei, este una dintre cele mai rușinoase distorsionări publice a unor proceduri democratice. Epoca Iohannis și Băsescu s-a folosit oportunist de servicii. Mai ales într-un mod violent, băgându-și adversarii prin pușcării (nu că ăia n-ar fi meritat, doar că sunt indicii că și el ar fi meritat să-i însoțească).

Însă epoca lui Iohannis a fost epoca de aur a serviciilor secrete (SPP, SRI). Pentru că au intrat în tot și în toate nestingheriți. Iohannis a fost pasiv și în relație cu serviciile. A venit la putere pe fondul scandalului interferenței serviciilor cu tribunalul. Am ajuns după 10 ani la lobby repetat pentru reintroducerea acelor puteri pentru SRI. Iohannis a produs un regiment de intelectuali care vorbesc robotizat, pentru siguranța națională. Îi vezi peste tot, nu se mai ascund, în curând se vor afișa cu uniforma de paradă la catedră.

Tot în epoca Iohannis s-a perfecționat acuzația de „putinist”, „amenințare hibridă” etc.

Pe vremea lui Băsescu, metoda asta era la stadiul de invectivă. Pe vremea lui Iohannis a ajuns la stadiul de „analiză”. În numele patriotismului și NATO, avem voie să facem orice. De exemplu, la o televiziune precum Digi24, căreia i se spune mai în glumă, mai în serios „UM24”, unde până și grevele profesorilor ajunseseră să fie atacuri hibride ale Rusiei. Acum, figura de succes sereistică e plină de astfel de băiețași, patrioți de succes, plătiți misterios din toate părțile pentru competențe la fel de misterioase, între timp acumulând funcții onorabile universitare.

Prezența lor în universități și în presă a atins un maximum. Trebuie impusă clar o identificare corectă atunci când sunt invitați să predea sau să se exprime public: ori îți asumi că ești de la SRI și emiți o părere, ori taci și lucrează pentru patrie. Dar ceva trebuie făcut, pentru că în curând vom avea subiect la Evaluarea Națională „amenințarea hibridă în opera postumă a lui Eminescu” sau „reziliența securității cibernetice în opera lui Coșbuc”.

Așa că, atunci când mai dă interviuri publicitare, generalul Anton Rog ar trebui să o lase mai moale cu extraordinarele lucruri pe care le faci la SRI. Să nu mințim copiii ca să-i atragem în sistem. Ba chiar aș zice că e mult mai atractiv dacă le spui direct: vino la SRI, că acolo se ia doctorat și master cu plagiate nesimțite, nepedepsite de nimeni, și dup-aia ieși la pensie la 40 de ani. Lăsați vrăjeala cu avansul tehnologic!

Degeaba ai date secrete și capacități de prelucrare dacă tot ce reușești e să produci numai clone insipide în tot spațiul public care repetă trei trăsnăi la nesfârșit. Ieșiți din Universități, lăsați-ne cu România Educată, puneți mâna și mai răriți-vă. Pregătiți-vă de momentul popular în care nimeni n-o să mai suporte pe cineva cu o pensie mai mare de 1.000 de euro pe lună dată de stat. Ce-o să faceți atunci? O să băgați tot poporul la războiul hibrid ruso-chinez?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button