Der Standard: Migranţii vin prin Ungaria, nu prin România
Oliver Das Gupta, jurnalist care lucrează ca freelancer pentru site-ul german Der Spiegel, dar şi pentru cotidianul Der Standard, recunoaşte într-un text publicat în ziarul austriac că majoritatea migranţilor care intră ilegal în Austria vin prin Ungaria, notează Antena3 CNN.
Ca să nu aibă cereri de azil în Ungaria, Viktor Orban face vânt migranţilor în Austria, scrie Das Gupta, care adaugă că ministrul de Interne a confirmat că principalele rute ale migraţiei ilegale sunt prin Serbia şi Ungaria.
„Majoritatea migranţilor vin prin imperiul lui Orban”, susţine jurnalistul. Graniţa Schengen a Ungariei cu România şi frontiera externă a Uniunii Europene cu Serbia nu sunt, în niciun caz, sigilate, mai adaugă Gupta, într-o poziţie oarecum similară cu a cancelarului Karl Nehammer în ceea ce ne priveşte.
„Oricine doreşte să stopeze migraţia ilegală în Austria trebuie să precizeze clar rolul extrem de problematic al lui Orban, şi nu doar în treacăt, precum Nehammer, chiar dacă acest lucru riscă să încordeze relaţia dintre Viena şi Budapesta şi să-i supere pe susţinătorii lui Orban din partidul lui Nehammer”, a scris jurnalistul.
În timp ce Serbia face eforturi pentru a pune capăt fenomenului, Alexander Vucic impunând viză pentru cetăţenii unor ţări-problemă, Viktor Orban acţionează în mod distructiv eliberând contrabandişti arestaţi pentru trafic de persoane.
Das Gupta nu oferă o explicaţie pentru politica paradoxală a premierul Karl Nehammer, care în loc să îl critice pe Orban, preferă să îl curteze. De remarcat că între Budapesta şi Viena nu sunt doar afinităţi politice care ţin de orientarea de dreapta a guvernelor celor de ţări, mai importantă este poziţia comună faţă de Vladimir Putin şi războiul dus de Moscova în Ucraina.
Viena, considerată de presa britanică drept un hub al spionajului rusesc în Europa, a profitat din plin de colaborarea cu oligarhii lui Putin. Primeşte gaz la preţuri preferenţiale, la fel ca Budapesta, care dezvoltă şi proiecte nucleare cu Moscova. Ungaria se opune până la veto politicilor europene de azil solicitate de Austria, dar Nehammer a sancţionat România, care a demonstrat de la începutul războiului solidaritate cu Ucraina şi care se află printre ţările cele mai afecate de conflict.