Republica MoldovaȘtirile 60m.RO

Basarabia, cea mai bogată provincie agrară a României interbelice

Basarabia era cea mai bogată provincie a României întregite, se arată în primul capitol al monografiei În componența României întregite. Basarabia și basarabenii de la Marea Unire la notele ultimative sovietice” semnată de Nicolae Enciu, vice-directorul Institutului de istorie al Academiei de Științe din Republica Moldova.

Ponderea populației rurale, fiind mai mare (circa 87%), decât a celei urbane. Autorul prezintă Basarabia  ca cea mai bogată provincie agrară a noii Românii întregite – cultura cerealelor ocupând 62% din suprafața totală”, a explicat istoricul Anatol Petrencu pentru Radio Chișinău.

În al doilea capitol, „Societate și economie”, autorul face o prezentare de ansamblu a economiei românești în perioada interbelică: „în 1924 România și-a refăcut economia distrusă de Primul Război Mondial, astfel că producția globală a atins în acea perioadă nivelul de până la război. Iar din 1924 până în 1927,  economia României a fost într-o ascensiune încetinită puțin de criza mondială din 1929-1933, după care din nou și-a revenit, s-a dezvoltat în ritmuri alerte până la 1940, când are loc raptul Basarabiei…”, a mai menționat Petrencu.

Cartea „În componența României întregite. Basarabia și basarabenii de la Marea Unire la notele ultimative sovietice” a apărut în 2018 la editura Istros, Brăila, în colaborare cu editura Academiei de Științe Române, fiind încadrată în colecția Basarabica.

Back to top button