Conf. dr. Avram Fițiu (AUR): trebuie să construim fabrici în România pentru a prelucra cerealele
România a devenit un importator de alimente, deși are toate premisele pentru a deveni un producător de astfel de produse, care, cu o legislație corespunzătoare, ar putea ajunge la consumatorul român. Programul AUR își propune să transforme România într-un stat suveran alimentar, a declarat Avram Fițiu, conferențiar universitar la USAMV Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului de prezentare al programului AUR la Alba Iulia.
„Programul își propune ca România să redevină un stat suveran alimentar, un obiectiv strategic fără de care nu vom putea mânca decât o hrană chimizată de mâna a doua, venită de peste graniță. Cheltuim 30 de miliarde de euro în 7 ani – 23 de miliarde din bani europeni, la care și România contribuie, și 7 miliarde din bani naționali – ca să cumpărăm alimente procesate, o rușine pe care niciun ministru de agricultură dintr-o țară vestică din Europa nu o poate imagina”, a subliniat Fițiu.
El a prezentat principalele resurse de care este nevoie pentru ca România să-și atingă acest obiectiv. Astfel, în primând rând este nevoie de o lege pentru a reda demnitatea țăranului român, care să aibă și scopul de a-i oferi acces la piața internă, o lege pentru a interzice vânzarea de terenuri către terți și o lege pentru a ne recăpăta accesul la apă, deoarece o mare parte a fost concesionată pentru investiții in microhidrocentrale
„Ca să devii suveran alimentară ai nevoie de 3 ingrediente majore, de 3 resurse fundamentale: de pământ, iar noi am vândut milioane de hectare de pământ, având cea mai ultra liberală legislație din Europa, prin care fragilizăm geopolitic granița de est a Uniunii Europene. Ai nevoie de apă, iar noi am concesionat mare parte din cursurile de apă din munți, din Munții Apuseni, din Munții Carpați, pentru investiții in microhidrocentrale. Ca sa poti deveni suveran alimentar, ai nevoie de a treia resursă fundamentală, și anume de țăran, pe care în ultimii 33 de ani de legislație l-au batjocorit numindu-l fermier, un cuvânt de ocară din limba franceză, care înseamnă arendaș, adică cineva care nu are pământ”.
AUR propune reindustrializare a satului românesc
Avram Fițiu a explicat că este nevoie să construim fabrici în România pentru a procesa cereale și pentru a nu mai fi doar exportatori de materii prime, pe care ulterior le importăm sub forme de alimente procesate.
„Propunem o măsură de reindustrializare a satului românesc, prin care în ultimul sat din Munții Apuseni și nu numai, să avem minim 10 unități de procesare la nivel artizanal. Nu are satul din Munții Apuseni viitor dacă nu ai o brutărie, dacă nu ai o măcelărie, dacă nu ai un punct de sacrificare la scară mică, artizanală, dacă nu ai o unitate de procesare de ulei, dacă nu ai o unitate de procesare de plante medicinale, în condițiile în care tot ce este mai valoros din Munții Apuseni, afinele, pleacă la un preț de nimic, pentru că nu am știut să le uscăm aici, în teritoriu, ca să ajungă astăzi în magazin la 250 de lei pe kilogram”, a mai spus acesta.