Compania farmaceutică Sanofi s-a retras din angajamentul cu americanii
Grupul farmaceutic francez Sanofi și-a luat angajamentul de a acorda SUA primul acces la vaccinul său împotriva COVID-19, odată ce este gata – câteva ore mai târziu această decizie a stârnit furie din partea guvernului francez.
„Voi fi extrem de clar: nu va exista niciun avantaj anume pentru nicio țară”, a declarat Serge Weinberg, președintele consiliului de administrație Sanofi, pentru France 2 TV, după izbucnirea scandalului.
Sanofi a declarat inițial că va expedia primele loturi ale vaccinului său către Statele Unite – care a finanțat cu 30 de milioane de dolari compania de cercetare prin intermediul Autorității sale de cercetare și dezvoltare avansată biomedicală.
„Guvernul SUA are dreptul la cea mai mare comandă prealabilă, deoarece a investit în asumarea riscului”, a declarat CEO-ul Sanofi, Paul Hudson. „Așa va fi, deoarece au investit pentru a încerca să-și protejeze populația, pentru a-și relua economia.”
Guvernul francez a răspuns acestor comentarii, președintele Emmanuel Macron a spus că orice vaccin s-ar descoperi ar trebui considerat „un bun public global, care nu este supus forțelor pieței”.
„Accesul egal pentru toți la vaccin nu este negociabil”, a replicat joi premierul francez Edouard Philippe.
Ulterior, el a declarat că a vorbit cu Serge Weinberg, președintele consiliului de administrație Sanofi, care i-a oferit „toate asigurările necesare” că vaccinul va fi distribuit în Franța.
O nouă reuniune de discuții va avea loc între Macron și oficialii Sanofi, săptămâna viitoare.
Președintele Sanofi France, Olivier Bogillot, a declarat rețelei de radio France Info că SUA își accelerează solicitările de reglementare a legii pentru dezvoltarea unui vaccin.
Purtătorul de cuvânt al sănătății Comisiei Europene, Stefan De Keersmaecker, a subliniat că executivul UE este „pe deplin angajat să susțină cercetarea vaccinurilor promițătoare”, notează nypost.com.
Acesta a susținut apelurile lui Macron pentru ca un eventual vaccin anti-COVID-19 să fie declrat un „bun public global”.
„Și accesul său ar trebui să fie echitabil și universal”, a adăugat el.