Legea lustrației, reinventată de Polonia: Politicienii care au avut legături cu Rusia vor fi interziși în funcții publice
Preşedintele polonez Andrzej Duda a dat luni undă verde creării unei comisii care să investigheze „influenţa rusă în Polonia”, o entitate descrisă drept „neconstituţională” şi „stalinistă” de opoziţie şi de mulţi avocaţi, în contextul în care se apropie alegerile parlamentare din toamnă, informează AFP, conform Agerpres.
Compusă din nouă membri aleşi de camera inferioară a parlamentului, dominată de tabăra naţionalistă populistă, comisia va putea decide dacă liderii politici ai ţării au cedat sau nu influenţei ruse în anii 2007-2022, şi îi va condamna, fără control efectiv din partea justiţiei, avertizează observatorii.
Pe baza acestei legi, persoanei condamnate i se poate interzice să deţină funcţii publice care presupun acces la finanţe publice şi la informaţii clasificate timp de zece ani, pentru a „o împiedica să acţioneze din nou sub influenţa Rusiei în detrimentul intereselor Republicii Polone”.
Potrivit guvernului, o astfel de Comisie este esenţială pentru eliminarea influenţei ruse în Polonia, un aliat loial al Ucrainei atacate de Moscova.
„Sper că parlamentul va alege membrii comisiei în mod responsabil”, a afirmat Duda într-o declaraţie televizată luni, precizând că a promulgat legea adoptată cu trei zile mai devreme de legislativul controlat de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) şi aliaţii săi.
Preşedintele, el însuşi provenit din această majoritate, a mai anunţat că va trimite post-factum legea la Curtea Constituţională, procedură care nu împiedică intrarea ei in vigoare.
Potrivit criticilor noii legi, înfiinţarea acestei comisii încalcă principiile constituţionale ale separării puterilor politică şi judiciară, iar organismul preia, de asemenea, competenţele atât ale unui procuror, cât şi ale unei instanţe judecătoreşti.