Poliţiştii de penitenciare anunţă grevă japoneză, marţi, urmată de ”blocarea” activităţii în închisori prin ”exces de zel”
Angajaţii din sistemul penitenciar anunţă că, marţi, vor intra la lucru purtând banderole albe pe braţ, iar miercuri ”vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore”, deoarece s-au săturat să ”mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă”. Sindicaliştii explică decizia prin faptul că ”protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii”.
”Marţi, 30.05.2023, poliţiştii de penitenciare îşi desfăşoară activitatea profesională, purtând o banderolă albă pe braţ, pentru a atrage atenţia clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR. Greva japoneză de marţi va fi urmată de blocarea la propriu a penitenciarelor. Miercuri, 31.05.2023 poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, anunţă, luni seară, prin intermediul unui comunicat, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).
Conform sindicaliştilor, poliţiştii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea penitenciarelor prin “exces de zel”.
Primul penitenciar blocat va fi cel de la Craiova, urmat de unităţile de detenţie de şa Bistriţa şi Bacău.
”Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că poliţiştii de penitenciare nu au dreptul la grevă. În schimb, metoda ocolitoare a grevei şi anume «excesul de zel» înseamnă respectarea cu stricteţe a legilor, regulamentelor şi procedurilor interne care blochează poliţia penitenciară. Birocraţia, lipsa de personal şi precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o puşcărie şi anume «accesul angajaţilor în penitenciar» să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obişnuit durează aproximativ 45 de minute”, explică, în documentul citat, FSANP.
Poliţiştii de penitenciar sunt nemulţumiţi de reforma sistemului pensiilor militare, considerând că actuala coaliţie formată din PSD-PNL face această reformă “la comanda” Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, ”fără consultarea instituţiilor de forţă ale României”.
”Pentru reformarea pensiilor militare, ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a solicitat nici formal şi nici informal puncte de vedere de la ministerele de resort (Apărare, Interne, Justiţie), ci a venit cu fiţuica în mână de la Bruxelles”, mai spun sindicaliştii.
”Creşterea vârstei de pensionare până la 65 de ani va face ca poliţiştii de penitenciare să iasă la pensie direct în sicriu deoarece speranţa de viaţă a acestei categorii socio-profesionale este de aproximativ 62 de ani. Modificarea bazei de calcul a pensiilor militare le va oferi poliţiştilor de penitenciare o pensie sub costurile unei vieţi decente, sub acel coş minim despre care guvernanţii nu vor niciodată să vorbească. PNL şi PSD, dacă nu ne omorâţi la locul de muncă, ne omorâţi prin înfometare, ca pensionari! Sună cinic, dar aveţi experienţă. Ca dovada aveţi cazurile românilor care au murit de foame şi frig în casă, în iarna anului 2022”, este mesajul FSANP către clasa politică.