Regimul Iohannis vrea acces la mesajele românilor de pe WhatsApp
Autoritățile statului doresc acces la mesajele criptate ale românilor, distribuite prin sistemul de mesagerie WhatsApp. O astfel de măsură este dorită de mai multe țări ale Uniunii Europene pe motiv că astfel contribuie la menținerea ordinii și a securității. Pe de altă parte, accesul la mesajele criptate ale utilizatorilor contravine politicii dezvoltatorului aplicației.
Mai multe țări europene, între care și România, doresc să implementeze o serie de măsuri menite să permită accesul autorităților la mesajele digitale criptate. Este vorba, în special, de mesajele transmise prin sistemul de mesagerie WhatsApp care folosește o formă de criptare imposibil de spart.
În acest context, statele semnatare doresc implementarea unei forme de scanare a mesajelor digitale criptate, conform unor documente oficiale. Este vorba despre un chestionar care a circulat la nivelul Uniunii Europene și care a fost deja completat de 20 de state din cadrul comunității.
Majoritatea membrilor UE care au completat documentul se pronunță în favoarea slăbirii nivelului de criptare a mesajelor digitale motivând că au nevoie de acces la acestea în vederea păstrării ordinii și securității.
Documentul, publicat de Wired, conține răspunsurile reprezentanților din cele 20 de țări la întrebări legate de viitorul criptării end-to-end a mesajelor digitale. Astfel de mesaje circulă prin intermediul aplicațiilor de comunicare, între care cea mai cunoscută este WhatsApp.
Regimul vrea acces la mesajele WhatsApp
Țările care au completat chestionarul susțin, în majoritatea lor, introducerea posibilității scanării mesajelor criptate într-o formă sau alta. Spania este statul care propune măsuri extreme, dorind acces total la acest tip de comunicații și interzicerea criptării end-to-end la nivelul Uniunii Europene.
Printre țările care au completat chestionarul se numără și România. Oficialii de la București susțin că nu ar vrea ca o eventuală legislație în domeniu să fie interpretată drept a interzicere sau o slăbire a criptării. Pe de altă parte, însă, aceștia spun că sunt de acord ca „criptarea E2E să devină un refugiu pentru indivizii cu intenții malefice”.
Ce diferențiază criptarea E2E
Criptarea E2E asigură o securitate sporită comunicațiilor cu ajutorul unei chei generate la trimiterea unui mesaj care este disponibilă doar destinatarului. Acest lucru face ca mesajele să fie mult mai greu de interceptat și descifrat. Acest lucru nu este posibil nici pentru hackeri și nici pentru forțele de ordine.
Marile platforme de comunicare s-au exprimat deja împotriva slăbirii criptării, de care se poate abuza și care poate favoriza și interceptări ilegale. Este deja cunoscut cazul WhatsApp. Reprezentanții platformei au anunțat că ar putea părăsi Marea Britanie în condițiile în care o nouă lege prevede că autoritățile pot avea acces la mesajele pe care le trasmit utilizatorii