Anchetă ”România te iubesc”: Baronul liberal Iulian Dumitrescu, beneficiarul ”filierei albaneze”
”Filiera albaneză” este o rețea care a încercat să ascundă urmele unor firme româneşti cu probleme financiare, o filieră la care au apelat oameni de afaceri controversaţi, arată o investigație a emisiunii ”România te iubesc” de la Pro TV. E vorba despre zeci de companii asupra cărora planează suspiciunea de evaziune fiscală şi care au fost transferate unor cetăţeni albanezi. Unele dintre companii sunt controlate de sora lui Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova și prim-vicepreședinte PNL.
Oameni apropiaţi lui Dumitrescu şi-au cesionat afacerile albanezilor, arată investigația citată.
Omega Pro Construction are datorii de peste 2,5 milioane la finanţele Ilfov, a fost băgată în insolvență, a trecut pe numele albanezilor, iar datoria a rămas în sarcina statului. Firma a fost înfiinţată în 2011 de Angelica-Marilena Lambrea. Compania a trecut prin schimbări succesive de acţionariat, dar a avut şi aporturi de capital greu de justificat pentru o firmă cu datorii.
Şi în Moravia Construct Invest se întâmplă acelaşi lucru şi cam aceleaşi personaje. Firme diferite intră în acţionariat şi ies, ca până la urma societăţile să fie încredinţate albanezilor. Angelica-Marilena Lambrea este sora preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, prim-vicepreședintele PNL, Iulian Dumitrescu.
Tot în aceste firme apare şi soţul Angelicăi Lambrea, Daniel Lambrea, dar şi Vasile Viorel Grigore, partener în mai multe firme de construcţii cu politicianul Iulian Dumitrescu.
Omega Pro Construction a fost trecută unui alt consătean din Gornet, Stănescu Cristinel Nicolae, care face tranzacţii ciudate de capital social cu milioane de lei, deşi are o declaraţie de avere din aceiaşi perioadă în care nu prea are nimic.
Astăzi, Stănescu apare ca referent la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova. O firmă falită are aporturi de capital de 9 milioane 650 de mii de lei, şi ANAF-ul nu o întreabă nimic.
Întrebat de reporterii ”România te iubesc” dacă este beneficiarul real al acestor afaceri, Iulian Dumitrescu a declarat: „Nu, dar de ce mă întrebaţi pe mine? Daţi-mi un exemplu! (…) Să-mi spuneţi dacă găsiţi vreun albanez… Am fost vreodată în Albania, dvs m-aţi văzut?!”
Am încercat în repetate rânduri să vorbim cu prim vicepresedintele PNL pentru mediul de afaceri.
Iulian Dumitrescu, președinte CJ Prahova: „Există o reţea de firme care au fost cesionate unor cetăţeni albanezi. Aceste firme având de-a lungul timpului probleme”.
Reporter: Întrebarea era dacă dvs sunteţi beneficiarul acestei reţele?
Președinte CJ Prahova: „Nu, dar de ce mă întrebaţi pe mine? Daţi-mi un exemplu!”
Reporter: Zalex.
Președinte CJ Prahova: „Ce înseamnă apropiaţi de-ai mei?”
Reporter: Doamna Lambrea, vă este rudă?
Președinte CJ Prahova: „Mdaaa…”
Reporter: Cristinel Stănescu…
Președinte CJ Prahova: „Ştiţi cum mă cheamă pe mine?”
Reporter: Dumitrescu!
Președinte CJ Prahova: „Şi ce treabă am eu?”
Reporter: Aţi fost în aceste firme…Şi încă o dată, soţii Lambrea, vă sunt apropiaţi, sunt cei care au cesionat firmele albanezilor.
Președinte CJ Prahova: „Domnu’, poate sunt apropiaţi de dvs, eu n-am de unde să ştiu…”
Reporter: E sora dvs… Dvs vorbiţi cu Iulian Dumitrescu, nu cu Lambrea. Domnul Cristinel Stănescu a fost referent la cabinetul dvs, şef de balastieră… Nu-i apropiat de dvs?
Președinte CJ Prahova: „Nu, nu”.
Altă firmă în faliment cu mari datorii la finanţe care a fost trecută pe numele unui albanez este Carson Construction. Numele iniţial al companiei a fost Omega Fish şi îi avea ca acţionari pe Iulian Dumitrescu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi partenerul său, Grigore Vasile Viorel.
Firma trece prin schimbări succesive de nume şi de acţionari, Iulian Dumitrescu cesionează acţiunile surorii sale, Angelica Lambrea. Ulterior în firmă ca asociat apare aceiaşi Omega Construction şi Stănescu Cristinel Nicolae, dar şi alte firme controlate de acelaşi grup cu aporturi de capital de milioane de euro.
Într-un final, acţiunile sunt cesionate lui Nikolli Armando, un muncitor în construcţii din Albania, care se presupune că ar fi plătit 18 milioane de lei. La el ar fi ajuns firma Carson, fosta Omega Fish, fosta EURO DG TRANSPORT.
Armando Nikolli: „Singura legătură e că eu am fost în România să mă distrez, doar o săptămână, am fost și m-am întors în Albania. Am fost la un hotel care se numea Rin Grand Hotel. Hotelul la care am predat pașapoartele, am semnat hârtiile de a sta acolo, am mâncat și semnat hârtii pentru consumație. Ce dracu’ de firme, zici omule? Nu există firme! Dacă aș fi avut firme, bani…nu aș fi stat la discuție cu tine aici”.
Armando nu ştie că e patron, dar îşi aminteşte că în urmă cu câţiva ani a fost într-o vacanţă plătită de un prieten în România. Paşaportul ar fi rămas la recepţia hotelului, iar el susţine că a semnat doar facturi pentru mâncare şi băutură.
Jurnalistul albanez reuşeşte să afle un nume – Gjoni Besnik.
Besnik a fost reţinut de DIICOT în 2009 pentru trafic de migranţi albanezi şi a fost condamnat în România la trei ani cu executare. Dar se pare că şi-a continuat operaţiunile în România.
Carson Construction are astăzi datorii de peste 3 milioane şi jumătate de lei, mare parte la finanţele publice. Pe declaraţia de avere a lui Iulian Dumitrescu din 2012 apare vânzarea unui apartament către Cristian Ene. Acesta a cesionat o firmă cu un capital de milioane de euro, Zalex Construction, către Frani Rrok, tot din Lezhe. Iulian Dumitrescu a fost directorul general al companiei puse pe numele albanezului.
În declaraţia politicianului din 2018 apare un împrumut substanţial de la sora sa, dar şi 180 de mii de euro de la Dan Dunăreanu. O persoană cu acelaşi nume a fondat firma D&D Moldo Best Construct, pe care a cesionat-o prin aceeaşi metodă albanezilor din Lezhe.
Iulian Dumitrescu, președinte CJ Prahova: „Ce treabă am eu cu albanezii?”
Reporter: Cristian Ene, i-aţi vândut un apartament la un moment dat.
Președinte CJ Prahova: „O maşină sau un apartament?
Reporter: Un apartament. Daniel Dunăreanu? Aţi împrumutat bani de la dumnealui, Angelica Lambrea, aţi împrumutat bani de la dumneai.
Președinte CJ Prahova: „Dvs aveţi treabă cu mine sau…”
Reporter: Sunt persoanele care au cesionat firme albanezilor...
Președinte CJ Prahova: „Şi ce treabă am eu?”
Reporter: Nu sunteţi beneficiarul acestei reţele? Şi aceşti bani nu vin dintr-o sursă neclară?
Președinte CJ Prahova: „Să-mi spuneţi dacă găsiţi vreun albanez… Am fost vreodată în Albania, dvs m-aţi văzut?!”
Bucegi Management, altă firmă în care Iulian Dumitrescu a fost acţionar, a fost trecută pe numele altui albanez. Acesta nu vrea să fie filmat, ocupa o funcţie de consilier şi în urmă cu câţiva ani a fost implicat într-un schimb de focuri şi acuzat de deţinere ilegală de arme.
Multe dintre aceste firme au în comun apropiaţii lui Iulian Dumitrescu – membri familiei sau foşti asociaţi. Acestea funcţionează asemănător, îşi schimbă numele, adresele şi proprietarii în mod repetat pentru a se pierde urma beneficiarilor. Tranzacţiile sunt făcute succesiv, între 2012 şi 2017.
Comisar Claudiu Enache, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice: „Avem o anchetă în curs, investigăm albanezii”.
Astăzi, legat de rețeaua albaneză, IGPR spune că nu poate furniza informaţii dintr-o anchetă penală în curs. Prim-vicepresedintele PNL este cunoscut în partid ca un om bogat şi influent.
Iulian Dumitrescu, președinte CJ Prahova: „Eu sunt senator din 2012 şi de atunci am încercat să fac lucruri în asta”.
Reporter: În asta, în ce?
Președinte CJ Prahova: „În viaţa asta politică. Ce am făcut înainte de 2012 nici nu vreau să vă răspund, pentru că este treaba mea”.
Primarul Ploieștiului a fost partener la alegeri şi în partid cu Iulian Dumitrescu cu care a intrat în colizune.
Andrei Volosevici, primar Ploiești: „Unul dintre lucrurile care au determinat aceste discuţii între noi au fost determinate de patrimoniul oraşului. Mie nu mi se pare normal să pierdem din patrimoniu. Să dau 15 hectare de teren în care să mut o pepinieră în care nu ştiu dacă se face ceva. În august se fac doi ani de zile în care nu avem nici măcar un SF şi nu suntem nici măcar despăgubiţi pe terenul nostru. 15 hectare de teren în zona de nord a oraşului, foarte pretabile pentru dezvoltări imobiliare”.
Şi pentru că primarul s-a opus planurilor lui Dumitrescu, Ploieştiul a trecut prin câteva crize.
Andrei Volosevici, primar Ploiești: „Am ţinut-o într-un lanţ şi cu mâna pe inimă pare că fost un scenariu în sensul ăsta”.
Reporter: Un scenariu creat de cine?
Andrei Volosevici, primar Ploiești: „Un scenariu creat de ceea ce înseamnă conducerea judeţului. Paştele din 2021 pe care nu doresc să mi-l amintesc în care problema salubrităţii ajunsese la nişte cote de neimaginat, la nivelul munţilor de gunoaie neridicaţi”.
Şicanele au venit din partea Consiliului Judeţean.
Citește în continuare ancheta România te iubesc AICI