SĂNĂTATE

Bolnavii de cancer acuză Ministerul Sănătății de genocid: Am rămas cu aceeași mentalitate comunistă de a nu empatiza cu nimic ce e în jurul nostru

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România cere norme de aplicare  pentru Planul național de prevenire și combatere a cancerului, votat anul trecut în Parlament și promulgat de președinte în noiembrie 2022.

Teoretic, în iunie, adică la 180 de zile de la promulgare, Planul ar trebui să devină funcțional. Practic, acest deziderat este pus sub semnul întrebării pentru că ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat: ”că sunt necesare modificări și adaptări ale textului actual, punerea în acord a acestuia cu planul european de combatere a cancerului, reformularea într-un cadru logic, care să întrunească criteriile unui instrument de planificare, completarea cu o analiză de situație a tuturor datelor existente în prezent, încât aceste norme, de care este nevoie și despre care se discută, să poată fi elaborate în mod corect și sustenabil”.

Intervenția ministrului Sănătății a fost primită cu nedumerire, îngrijorare dar și revoltă din partea unor medici oncologi și a asociațiilor bolnavilor de cancer care își văd spulberate speranțele pentru un diagnostic și tratament care să le ofere mai multe șanse la supraviețuire.

”Avem nevoie ca acest Plan să devină funcțional. M-ați întrebat cum se justifică cele 20.000 de decese evitabile. Prin faptul că oamenii au acces greu la investigații. Sunt pacienți cu cancer bronho-pulmonar care fac investigații câte 4-6 luni și care nu mai apucă nici să înceapă tratamentul. Testările genetice se fac foarte greu și durează, pentru că nu toate centrele oncologice pot face acest lucru și se trimit analizele în doar 2-3 locuri din țară sau în străinătate. Decalajul dintre noi și media europeană este de 4-6 ani privind accesul la medicamente inovative. Paliația din România nu poate acoperi nevoile bolnavilor oncologici. Să vă mai spun? Tocmai de aceea avem nevoie de aplicarea acestui Plan, pentru că, în timp, pot fi rezolvate mare parte dintre aceste probleme care se cuantifică în vieți”, a explicat Cezar Irimia.

Dacă această lege nu va fi implementată, ”omorând speranța pacienților cu cancer din România”, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer susține că își rezervă dreptul de a acționa în judecată Ministerul Sănătății și pe ministrul Alexandru Rafila, pentru încălcarea legilor votate de Parlamentul României și promulgate de președintele țării.

”Noi, pacienții cu cancer, cetățeni ai României, ne-am săturat de încălcarea legilor țării și nu mai dorim să fim rușinea Uniunii Europene. Nu mai acceptăm să ne plângem părinții, frații, surorile, copiii decedați – cu semnătura Ministerului Sănătății pe certificatele lor de deces! Opriți genocidul!”, anunță aceștia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button