Român suspectat de implicare în tentativa de asasinare a procurorului-șef din Bulgaria
Un român ar fi implicat în tentativa de asasinat care l-a vizat pe procurorul general al Bulgariei, scrie presa din țara vecină, care îl indică printre suspecți pe Ovidiu Semenescu, un personaj cunoscut în România, inculpat într-unul dintre cele mai mari dosare instrumentate la DNA Ploiești.
Ovidiu Semenescu se pare că a făcut parte dintr-un grup criminal organizat care ar fi șantajat politicieni de la Sofia. Numele parlamentarilor apăreau într-un raport realizat de autoritățile bulgare pentru Comisia europeană și viza contrabanda de țigări „Bulgartabak”, care finanțează organizații teroriste precum „Statul islamic”, „Al Nusra”, PKK și regimul lui Bashar Assad, scrie Europa Liberă.
Procurorii afirmă că un membru prezumtiv al grupului ar fi omul de afaceri român Ovidiu Semenescu anchetat în România pentru fapte de corupție, care în prezent este dat în urmărire generală. În schimb un al doilea român, Dorin Iordache, și un bulgar au fost arestați în Bulgaria încă din septembrie 2019.
Numele lui Semenescu apare acum în ancheta privind conspirația criminală care avea drept scop asasinarea procurorului general de la Sofia, Ivan Gheşev, deși nu este foarte clar modul în care românul este implicat în această afacere de tip mafiot.
Jurnaliștii bulgari scriu că românul Ovidiu Semenescu ar fi aranjat plăți pentru asasinarea lui Ivan Gheșev, actualul procuror general al Bulgariei.
Anterior tentativei de asasinat care l-a vizat pe procurorul-șef de la Sofia, autoritățile bulgare lansaseră o anchetă împotriva unui grup interlop, din care fac parte Krasimir Kamenov-Kuro, Tsvetan Vasilev, Dilian Georgiev, Tony Ivanov-Parfyuma și alții, cercetați pentru un plan ascuns ilegal de eliminare a magistraților și a oamenilor legii de la Sofia care pare că deranjaseră mafia bulgară.
Un rol important în acest plan ascuns l-ar avea și Ovidiu Semenescu, arată sursele judiciare ale publicațiilor din Bulgaria, care este legat de serviciile românești de informții, scrie novini247.com.
Ancheta judiciară a explodat în mass-media în martie 2023, adică, cu mai puțin de două luni înainte de de tentativa de asasinare a lui Gheșev.
Reținut de procurorii anticorupție de la Ploiești
Ovidiu Semenescu a fost reținut în 2015, în legătură cu fraudarea contractelor de livrare de apă în București, de către procurorii DNA, ulterior a fost eliberat, iar dosarul a fost preluat și de procurorii francezi, scrie Europa Liberă.
Anchetat pentru spionaj în SUA
Mai mult decât atât, Semenescu este suspectat și de spionaj după ce ar fi vândut secrete de stat, fiind anchetat de Departamentul de Justiţie al SUA, precum şi de Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse din SUA (SEC) pentru posibile încălcări ale legislaţiei federale.
Printre aceste „încălcări potențiale” se numără traficul de influență și construirea unei rețele de corupție în SUA, România, Franța și alte țări ale UE, potrivit skandalni.eu.
Numele lui Ovidiu Semenescu a reieșit din înregistrările făcute publice în conferința de presă a parchetului bulgar din 15 martie a acestui an. Rechizitoriul a scos în evidență legăturile scandaloase dintre liderul interlop Kuro, oligarhii influenți precum „Tsetso din Serbia” (Tsvetan Vasilev) și recent arestatul personaj blugar „Boboka” (Plamen Bobokov), politicieni din partidul „Prodluzhavame Promyanata” și chiar jurnaliștii Dimitar Stoianov și Atanas Chobanov, care lucrează la controversata publicație bulgară online numită BIRD.
Românul cu pașaport românesc și francez a fost cercetat pentru fapte de corupție chiar de Laura Kovesi, fost procuror șef al DNA. Ancheta din 2015 a procurorilor români a destructurat o grupare de crimă organizată de amploare care viza creșterea speculativă a prețului apei, scrie presa bulgară.
”Ovidiu din Elveția”, așa cum ar fi numele său conspirativ, a ocupat diverse funcții în serviciile de informații și securitate românești, care i-au asigurat legături strânse cu ”criminalii și speculatorii mondiali”, susține presa bulgară. În prezent, Semenescu locuiește în Elveția, deși există un ordin de extrădare sub acuzația de extorcare.
Cum se desfășoară ancheta în cazul tentativei de asasinat a procurorului-șef de la Sofia
Marți, 2 mai, prim-ministrul interimar Galab Donev prezidează o ședință în Consiliul de Miniștri în legătură cu atacul asupra procurorului șef.
Presa bulgară a aflat din că sunt așteptate percheziții la peste 15 adrese din Sofia și din Bulgaria pe baza informațiilor despre persoane complice la fapta penală.
Printre suspecți se numără mâna dreaptă a interlopului Krasimir Kamenov-Kuro (n.r. – și acesta fugit în străinătate) și oameni de afaceri proeminenți ale căror nume sunt legate de atacuri planificate asupra altor magistrați din Bulgaria.
Reamintim că fostul procuror special Angel Kanev a anunțat că a primit amenințări cu viața sa sub formă de scrisori „sângeroase” cu gloanțe și a fost urmărit și filmat în fața casei sale de indivizi cu trecut infracțional.
Kanev a fost procurorul principal în cauzele împotriva unor interlopi bulgari extreme de influenți căutați pentru infracțiuni grave.