Fondurile Covid de 724 mld € ale UE ar fi fost deturnate
Uniunea Europeană este, încă o dată, zguduită de un scandal foarte grav care riscă să-i strice și mai mult imaginea, scriu jurnaliștii de la lecourrier-du-soir.com.
Publicația menționează că, în plin război din Ucraina și într-un moment în care inflația rămâne una dintre principalele preocupări ale cetățenilor europeni, suspiciunile de fraudă „înconjoară“ fondurile Covid alocate statelor membre.
În orice caz, aceasta este dezvăluirea făcută pe 28 aprilie de Politico. Potrivit acestei surse, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) investighează serios fondurile alocate statelor membre, care se ridică la 724 de miliarde de euro.
În articolul său din 28 aprilie, Politico spune că a vorbit cu ofițerul de presă al OLAF, care a făcut o dezvăluire majoră. „OLAF desfășoară o investigație cu privire la fondurile Covid acordate statelor membre. Pentru moment, există o serie de investigații legate de acuzații de nereguli (…)”, a spus el, refuzând în același timp să dezvăluie numele țărilor în cauză.
Dacă pentru moment, Oficiul European de Luptă Antifraudă refuză categoric să comunice date cu privire la statele în cauză, însă o anchetă deschisă anul trecut de Parchetul European a scos deja în evidență patru țări care sunt: Italia, România, Portugalia și Croația.
Nu este prima dată când Uniunea Europeană este citată în scandaluri de acest gen. În decembrie 2022, Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a fost citată într-un scandal grav care a implicat 60.000 de euro și l-a implicat pe politicianul grec, Dimitris Avramopuoulos, fost comisar european.
Într-adevăr, potrivit mai multor mass-media italiene, acesta din urmă a primit suma de 60.000 de euro în cadrul activităților sale în cadrul ONG-ului Fight Impunty, care se află în centrul scandalului de corupție care zguduie Bruxelles-ul de câteva zile. Informație, transmisă de mass-media LaStampa.it și Quotidiano.net și confirmată de însuși Dimitris Avramopuoulos.
Potrivit La Stampa, Avramopuoulos a primit această sumă pentru a participa la două evenimente. Principalul interesat nu neagă. Dar, în declarația sa, o udă pe Von Der Leyen, actualul președinte al Comisiei Europene, afirmând că ea a fost cea care a aprobat totul. „Am obținut aprobarea lui Von Der Leyen”, mărturisește el.
Iar Avramopoulos să-și precizeze remunerația în cadrul ONG-ului: „În perioada februarie 2021 – februarie 2022, am primit o taxă declarată corespunzător de aproximativ 60.000 de euro. Plata lunară a fost de 5.000 de euro, care era impozitată în Grecia. Venitul meu net lunar la Fight Impunity a fost de 3.750 de euro”, explică el.
Celălalt scandal în jurul acestui caz este că Comisia Europeană a emis o autorizație scrisă pentru ca Avramopoulos să participe la aceste evenimente în numele Fight Impunity, un ONG care, însă, nu este înregistrat în registrul de transparență al UE. În orice caz, aceasta este dezvăluirea făcută de presa italiană, IlFattoQuotidiano.it.
Apropo de cei 60.000 de euro de la Avramapououlos, aceeași sursă confirmă informații din ziarul Stampa în acești termeni: „Von der Leyen îl autorizase de fapt să obțină remunerație pentru desfășurarea de „campanii de conștientizare, precum publicarea de articole, participarea la conferințe” , lansarea de evenimente, acordarea de interviuri’. Dar, după cum am menționat, munca lui s-a limitat la două conferințe și un articol într-un an, totul pentru 60.000 de euro”.
Reacționând la publicarea acestei informații compromițătoare, Avramopoulos denunță o campanie orchestrată din Italia împotriva lui. „Este o conspirație din partea anumitor cercuri (italienilor, NDLR) care urmărește să întindă imaginea candidaturii mele ca reprezentant special al UE în Golful Persic. La Bruxelles, toată lumea știe că sunt favorita pentru această funcție”, se apără el.