Pentagon Leaks: NATO ar fi trimis trupe speciale în Ucraina
Un tânăr de 21 de ani din Garda Națională a Forțelor Aeriene din Massachusetts a publicat rapoarte care semnalează presupuse negocieri secrete privind sprijinul pentru Ucraina și eforturi pentru retragerea Rusiei, după mai bine de un an de la invazie. Potrivit cotidianului „The Washington Post”, Jack Teixeira (numele suspectului arestat) este pasionat de arme și teorii ale conspirației, scrie ABC, potrivit Rador.
Documentele intitulate „Răspunsul Europei la conflictul actual Rusia-Ucraina” nu numai că indică slăbiciunile în materie de armament, apărare aeriană și dimensiunea și pregătirea batalioanelor Ucrainei pentru contraofensiva mult mediatizată, dar arată evaluarea SUA față de poziţiile ascunse ale actorilor internaţionali cu privire la invazie.
Într-unul dintre documentele legate de acordul de export de cereale prin Marea Neagră se dă de înțeles că Serviciile de Informații ale SUA consideră că poziția secretarului general (ONU) Antonio Guterres a fost prea permisivă cu interesele Rusiei în efortul său de a finaliza acordul. Întrebat despre presupusul spionaj, în cadrul unei conferințe de presă de joi, purtătorul de cuvânt a spus: „Secretarul general este de mult timp în acest domeniu, este politician și o personalitate publică de multă vreme. Așa că nu este surprins că există oameni care îl spionează și îi ascultă conversațiile private”.
Altul dintre cei implicați este marele aliat al președintelui rus, Vladimir Putin, în Balcani: omologul său sârb, Aleksandar Vucic. Raportul Pentagonului arată că Serbia a refuzat să ofere instruire forțelor ucrainene, dar a promis că va trimite ajutoare letale sau le-a oferit deja. El a mai spus că Serbia are voința politică și capacitatea militară de a furniza Ucrainei arme în viitor. „Serbia nu a exportat și nu va exporta arme în Ucraina”, le-a declarat Vucic reporterilor, adăugând că, de asemenea, „nu a exportat și nu va exporta” arme sau muniții în Rusia, aliatul ei tradițional. „Nu există niciun document care să poată dovedi asta”, a spus el.
Dintre toate cele de mai sus, una dintre cele mai relevante informații este cea privind o prezență a unui număr mic de forțe speciale occidentale care operează în interiorul Ucrainei, fără a preciza activitățile sau locația acestora. Marea Britanie ar avea cel mai mare contingent (50), urmată de Letonia (17), Franța (15), SUA (14) și Țările de Jos (1).
De obicei, guvernele occidentale se abțin de la a comenta chestiuni atât de sensibile, dar acest detaliu este posibil să fie valorificat de Moscova, care în ultimele luni a susținut că ea nu este doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva NATO.
De asemenea, documentele arată că SUA consideră că, în anumite scenarii, China ar oferi sprijin Rusiei în invazia Ucrainei: „China ar răspunde cu mai multă forță și ar crește probabil amploarea materialelor pe care este dispusă să le furnizeze Rusiei” dacă atacurile ucrainene ar lovi un loc de mare valoare strategică sau ar părea să vizeze conducerea de vârf a Rusiei”.
Ministrul chinez de Externe a asigurat, vineri, că țara sa nu va vinde arme părților implicate în conflictul din Ucraina și că va reglementa exportul de articole cu dublă utilizare civilă și militară.