Politică

Petre Daea sare în apărarea cerealelor ucrainene: Să nu ne deplasăm în zona extrem de critică în care sunt alţii

Decizia Poloniei şi a Ungariei de a interzice importurile de cereale ucrainene, acuzate că destabilizează pieţele agricole, ”nu este acceptabilă”, a transmis luni Comisia Europeană. Ministrul român al Agriculturii, sluga perfectă a Bruxelles-ului face apel la găsirea unor soluţii prin care România să nu intre în conflict cu mai marii de la UE și să păstreze în continuare importurile de cereale ucrainene.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că în problema crizei cerealelor din Ucraina nu trebuie procedat de maniera Poloniei și Ungariei, ci trebuie găsite soluții juridice. Amintim că și Slovacia a interzis importurile de cereale ucrainene și alte produse, iar Bulgaria a anunțat măsuri similare.

„Să vedem lucrurile așa cum sunt, să nu ne deplasăm în zona aceasta extrem de critică și extrem de periculoasă în care sunt alții. Deciziile trebuie să fie legale, „nu motivate de dorința de a avea capital electoral conjunctural”, a spus Petre Daea.

Petre Daea sare în apărarea cerealelor ucrainene

„Comisia Europeană deja critică și spune că e inadmisibilă poziția unilaterală…Voi fi mereu în situația de a apără fermierii români. Vom vedea în discuția completă la ce concluzii vom putea ajunge. Caut ca fermierii români să nu fie afectați, de aceea vin cu măsuri de sprijin și măsuri legislative corecte și demersuri statale în bună regulă. Nu judec eu poziția Poloniei, nu promit ce nu se poate, fac tot timpul ce trebuie. România a făcut ce a fost nevoie în folosul fermierilor, suferință e peste tot și e dată de conflictul armat, să vedem lucrurile așa cum sunt, să nu ne deplasăm în zona aceasta extrem de critică și extrem de periculoasă în care sunt și alții. Lucrurile trebuie făcute cu atenție, liniște, fără panică, fără stări emoționale”, a declarat ministrul Agriculturii într-o intervenție la Digi 24.

Fermierii români acuză că sunt duși spre faliment

În urma deciziei, în statele europene vecine au crescut sosirile de cereale din Ucraina, provocând saturarea silozurilor şi prăbuşirea preţurilor locale.

Afirmând că vor să îşi protejeze fermierii, Budapesta şi Varşovia au anunţat sâmbătă că interzic până la 30 iunie importurile de cereale şi alte produse agricole din Ucraina, măsură adoptată, luni, și de Slovacia.

Fermierii sunt nemulţumiţi de situaţia din agricultură generată în urma conflictului militar din Ucraina, ce a condus „la o concurenţa neloială cruntă” generată de fluxurile de cereale şi produse agricole din ţara vecină.

Fermierii români susține că permiterea importurilor de grâu din Ucraina a fost „o joacă urâtă” şi „a băgat în faliment toată ţară”, întrucât România trebuia să fie ţară de tranzit pentru produsele din Ucraina, nu piaţă de desfacere.

„Au cumpărat (grâu, n.r.) cu 60 de bani şi vând cu un leu, la noi a ajuns de la 1,6 lei preţul la grâu, la 80 de bani. Suntem falimentari, suntem în faliment toţi. În judeţul Mureş suntem 4.000 de crescători de vaci, locul 1 pe ţară la producţia de lapte, avem fermieri tineri şi buni, dar trebuie să avem grijă de ei că altfel o fermă de vaci care intră în faliment nu o mai redresează nimeni”, a spus fermierul Iacob Boca.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button