Fractură de logică sau propagandă ieftină? Timișoara donează generatoare, Ucraina exportă curent
Pimăria Timișoara, prin programul “Timișoara pentru Ucraina”, trimite ca donație, săptămâna aceasta, un generator de curent, de mare capacitate (35 KVA), către Ucraina.
Aceeași primărie, prin același program, a mai donat trei generatoare de mică capacitate, către aceeași destinație, tot ca donație, săptămâna trecută.
În paralel, Herman Halushchenko, ministrul ucrainean al energiei, a semnat, pe 8 aprilie 2023, un ordin prin care țara vecină reîncepe exportul de electricitate.
Timișoara donează generatoare de electricitate
În martie 2022, sub coordonarea Primăriei Timișoara, centrul de suport „Timișoara pentru Ucraina”, deschis la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și din care fac parte aproximativ 30 de ONG-uri, companii și instituții din Timișoara, a demarat strângeri de fonduri dar și de obiecte pentru ajutorarea ucrainienilor din orașul înfrățit Cernăuți.
Atunci, primăria anunța că, prin programul umanitar “Timișoara pentru Ucraina” a trimis cinci generatoare de curent. Pe lângă acestea, medicamente și echipamente medicale, saci de dormit și paturi de campanie și alte obiecte casnice. Atunci a demarat și o campanie de strângere de bani.
Dacă acum un an erau 150 de mii de lei, în prezent colectarea de fonduri este undeva în jurul a 730 de mii de lei. Banii se cheltuie pentru asistenșa refugiaților din Timișoara dar și pentru a cumpăra diverse bunuri pentru cei rămași în zona Cernăuți.
Pe 13 aprilie, Primăria Timișoara a anunțat că a trimis trei generatoare, “printr-un efort conjugat al Primăriei Timișoara, Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și Fundației Comunitare Timișoara. Generatoarele vor fi preluate de partenerii ucraineni și distribuite în zonele unde rețeaua electrică a fost afectată de bombardamente”, după cum au declarat edilii orașului.
Prin Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, a fost identificată o companie privată care a donat 3 generatoare diesel, cu o capacitate 8,10 kVA. Valoarea totală a donației se ridică la peste 20.000 lei. Generatoarele au fost transportate gratuit, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș. Gratuit e impropriu spus, pentru că cheltuielile de transport le-a suportat DGSU, din bugetul MAI, adică din bani publici.
Cel de-al patrulea generator este unul de mare capacitate (35 KVA) și a fost achiziționat printr-o campanie de strângere de fonduri, derulată de Fundația Comunitară Timișoara.
Campania face parte din Programul Timișoara pentru Ucraina, inițiat de primărie. 80 persoane fizice, alături de companiile Cloudbase Solutions și Calivita au donat pe platforma dedicată https://timisoarapentruucraina.ro/ro/ fondurile necesare pentru achiziția acestui generator staționar, în valoare de 51.000 de lei.
Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a sprijinit Fundația Comunitară pe parcursul derulării procedurilor de achiziție și transport a generatorului. Cheltuielile de transport din Timișoara până la hub-ul din județul Suceava vor fi suportate de firma producătoare.
Ucraina redeschide exportul de energie electrică
Este cel puțin ciudat că centrul de suport „Timișoara pentru Ucraina” continuă să trimită generatoare de curent. Asta pentru că, Herman Halushchenko, ministrul ucrainean al energiei, a semnat, pe 8 aprilie 2023, un ordin prin care țara reîncepe exportul de electricitate.
Ceea ce înseamnă că țara vecină produce electricitate în surplus. Ucraina a reluat exporturile de energie electrică către Europa, după o pauză de şase luni cauzată de atacurile paralizante cu rachete ruseşti asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
Conform ministrului ucrainean al energiei, “Uniunea Europeană este principala piaţă de export de electricitate pentru Ucraina. Furnizarea de electricitate pentru populaţia Ucrainei rămâne principala prioritate, în pofida reluării exporturilor”.
În 2022, producţia de energie electrică în Ucraina a scăzut cu peste 27% din cauza războiului. În ciuda acestui aspect, În luna iunie a anului 2022, Ucraina, ţară care în trecut obişnuia să exporte energie electrică spre Republica Moldova, Ungaria, Slovacia şi Polonia, a anunţat că speră să câştige 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către Europa până la finele anului trecut.
Afaceri la negru cu generatoare
Imediat după începerea războiului urso-ucrainean, au început să se dezvolte diverse activități subterane de comerț ilicit, asupra cărora autoritățile europene au atras atenția guvernului de la Kiev. Generatoarele de curent au fost una dintre minele de aur pentru mica speculă.
Donațiile de astfel de aparate fac parte din proiectul ”Generatoare de speranță/Generators of hope”, lansat de Parlamentul european în decembrie 2022.
Astfel s-a ajuns la o inflație de generatoare, de la cele casnice de mica capacitate, până la cele indutriale, pentru școli, spitale, adăposturi commune și altele. S-a ajuns ca, în mai puțin de doi ani, să fie livrate Ucrainei, un număr de aproape 100 de mii de generatoare, de diverse capacități.
În decembrie 2022, au apărut primele detalii ale afacerilor cu generatoare de current, primite de Ucraina. Dacă partenerii Ucrainei îi oferă gratis generatoare pentru spitale, școli sau centre de asistență socială, atunci cetățenii trebuie să se descurce singuri.
Magazinele de lângă frontiera României cu Ucraina au fost golite. De exemplu, generatoare de toate tipurile și acumulatoare practic nu mai pot fi găsite în magazinele din Suceava sau din Botoșani.
Pentru a le ușura puțin viața cetățenilor, Kievul a renunțat la taxele vamale pentru importul generatoarelor de curent electric. Totuși, pentru că bărbații nu pot părăsi țara, iar femeile nu prea se pricep la tehnică, magazinele din România sunt golite de intermediari, susține economista Aliona Soponaru din Cernăuți.
Intermediarii cumpără generatoare din România și le vând cu 200-300% mai scump. Conform monitorizării făcute de Aliona Soponaru, 70% din generatoare sunt aduse de intermediari din România, Polonia și alte state și vândute la un preț de 2-3 ori mai mare. Din acest motiv, unii au venituri enorme chiar și în perioada războiului.
După generatoare, urmează combustibilul
Atât pentru autovehicule cât și pentru generatoare, combustibilul este vital pentru ca acestea să funcționeze. Pentru a evita o eventuală penurie de carburanți după intrarea în vigoare a embargoului impus de UE livrărilor de produse petroliere din Rusia, Ucraina a importat în ianuarie o cantitate record de benzină auto, o treime din aceasta provenind din România, care a fost de departe principalul furnizor al Kievului.
OMV Petrom și Rompetrol au fost responsabile pentru 40% din benzina exportată de companiile românești în Ucraina în luna ianuarie. Ucraina a importat în ianuarie 202,6 mii tone de benzină, nivel record al ultimilor ani, o treime din aceasta provenind din România, susține presa ucraineană.
În ianuarie, companiile românești au expediat în Ucraina nu mai puțin de 63,4 mii tone de benzină, o cantitate echivalentă cu jumătate din exporturile de benzină către statul vecin din primele 9 luni ale anului trecut, de 130 mii tone, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Cantitatea de 63,4 mii tone livrată Ucrainei este doar cu 10 mii tone mai redusă consumului mediu lunar de benzină auto din România. Peste 40% din livrările românești de benzină către Ucraina din ianuarie ar fi provenit, potrivit publicației ucrainene, de la Petrobrazi (rafinărie apaținând OMV Petrom) și Petromidia (rafinărie aparținând Rompetrol, companie a grupului kazah KMG). Comparativ, ceilalți furnizori majori de benzină ai Kievului, Polonia, Lituania și Grecia au livrat împreună 81,6 mii de tone, doar cu mai puțin de o treime peste volumul exportat numai de companiile românești.
Cazarea refugiaților, afacere înfloritoare
Renașterea bănățeană relata despre afacerea înfloritoare pentru speculanții români, care cazează refugiați ucrainieni.
Regulile actuale privind asigurarea cazării refugiaților din Ucraina, conținute de OUG 15/2022, urmează să se modifice, potrivit proiectului de ordonanță de la MAI, astfel încât chiar aceștia să primească banii de la stat, nu cei ce-i găzduiesc, ca acum.
Concret, proiectul de OUG prevede că “familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare, beneficiază, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară în valoare de 2.000 lei/ lună, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare”.
În plus, după împlinirea perioadei de patru luni consecutive prevăzute în anteriorul paragraf, refugiații din Ucraina vor putea beneficia de suma forfetară în valoare de 2.000 lei/lună până la finalul anului 2023.
Atât condițiile, cât și mecanismul de acordare a sumei forfetare vor trebui stabilite de Guvern, prin hotărâre.