OpiniiPolitică

Dragoș Damian taie avântul politicienilor corupți de la guvernare: Muncitorilor din fabrici, șantiere și agricultură le datorăm revizuirea în sus a perspectivei de țară

Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), le transmite un mesaj clar politicienilor după ce agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă: adevărații eroi care duc economia în spate sunt muncitorii, iar România are, din păcate tot mai puțini.

Comentariul lui Dragoș Damian:

„Domnii Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au deschis șampania și au sărbătorit revizuirea în sus a perspectivei de țară de către agenția Fitch, de la “negativ” la “stabil”. Rating-ul este același, BBB, dar analiștii știu că perspectiva dă investitorilor un semnal mai puternic decât rating-ul în sine. O să se bată mulți cu pumnul în piept spunând că lor li se datorează acest moment stelar, încercând astfel să acopere cel mai mare eșec politic al deceniului, neadmiterea în Schengen, acolo unde trebuia să fim de mult.

Mi-ar fi plăcut ca, măcar cu această ocazie, domnii Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu să uite de digitalizare, robotizare și tehnologizare, de energia verde, de acuzele privind guvernarea proastă a țării de către unii sau alții, de spectacolul media legat de pensile speciale și de alte subiecte “suculente” și să iasă public să spună că verdictul agenției Fitch este o victorie a muncitorilor din fabrici, construcții și agricultură, cei care duc greul economiei în fiecare zi. Sunt tot mai puțini, majoritatea plătiți pe salariul minim, se scoală cu noaptea-n cap ca să lucreze în schimburi sau zi lumină. Au bătături de la munca grea pe care o fac, sunt puțini cei care știu ce înseamnă să faci bătături de la muncă. Nu beneficiază de muncă la distanță, de muncă de acasă, de săptămâna de lucru de 4 zile sau de alte fandoseli ale pieței muncii. Muncitorii din fabrici, șantiere și agricultură, eroii necunoscuți ai creșterii economice din zilele noastre, sunt lipsiți de lobby, nu beneficiază de creșterile salariale din alte domenii, sunt rareori amintiți de guvernanți sau de presă și tocmai de aceea nimeni nu realizează că undeva, chiar acum,, într-o fabrică, într-un șantier sau într-o fermă cineva muncește să aducă valoare adăugată României.

Indiferent de câți politicieni sunt la putere și oricât de mult s-ar schimba lumea, oricâtă digitalizare și robotizare și tehnologizare vom vedea în următorii 10 ani și oricâte nave spațiale vor zbura către Lună, muncitorii din fabrici, șantiere și agricultură sunt cei pe umerii cărora va sta soarta următoarelor generații și, desigur, verdictele seci pe care o să le auzim de Fitch, S&P și Moody’s.

România merge mai departe datorită muncitorilor din fabrici, șantiere și agricultură, tot mai puțini, din păcate.”

Context

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă, anunţă Ministerul Finanţelor, precizând că decizia este determinată de stabilizarea datoriei publice şi implementarea unor politici menite să asigure o consolidare fiscală graduală, precum şi de stabilitatea politică şi de reducerea riscurilor privind războiul din Ucraina şi o criză energetică. Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României operată de Fitch din aprilie 2020, conform MF.

„Agenţia de rating Fitch a reconfirmat în data de 24 martie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă. Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei ratingului României operată de aceasta agenţie din aprilie 2020”, a transmis Ministerul Finanţelor.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button