Ministrul Culturii va cere repatrierea tabloului lui Pollock, dacă se confirmă autenticitatea și legătura cu Nicolae Ceaușescu
Două grupuri de experți bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului recent descoperit la Sofia, de Jackson Pollock, și că există dovezi că acesta ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
Ministrul Culturii a precizat că a avut o discuție cu ministrul bulgar al Culturii privind situația tabloului presupus a fi al lui Jackson Pollock.
„În cazul confirmării celor două ipoteze, autenticitatea și legătura cu România, vom demara demersurile necesare, conform dreptului european și internațional, pentru repatrierea respectivei opere de artă”, a mai spus acesta.
„Ministrul Nayden Todorov a revenit cu un mesaj, pentru care i-am mulțumit, în care îmi comunică imposibilitatea furnizării oricăror informații pe perioada desfășurării activității penale. Totuși, am luat act de un interviu al ministrului de interne bulgar, Ivan Dermedzhiev, apărut în presa din țara vecină (bTV), interviu în care afirmă explicit că două grupuri de experți bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului și că există dovezi că acesta ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu”, a explicat Romașcanu.
Ministrul a subliniat că va aștepta finalizarea anchetei pentru a cere informațiile necesare.
Dedicație pentru Lauren Bacall și semnătura lui Ceaușescu
Pânza, descoperită într-un apartament din Sofia luna trecută, este semnată de artist, dar nu a fost repertoriată în cataloagele de artă.
Bulgaria investighează un potențial tablou necunoscut de către expresionistul abstract american Jackson Pollock. Tabloul are o dedicație pentru actrița Lauren Bacall, o prietenă a pictorului, pentru a 25-a aniversare, pe 16 septembrie 1949.
De asemenea, semnătura dictatorului Nicolae Ceaușescu apare pe spatele tabloului, sugerând că a făcut parte din colecția sa de artă, a asigurat guvernul bulgar.
Lucrarea a fost păstrată în Grecia mai mulți ani înainte de a fi introdusă clandestin în Bulgaria cu scopul de a fi vândută în străinătate. Ministrul de Interne Ivan Demerdjiev a evocat la postul bTV „o autenticitate aproape sigură”. Potrivit experților citați de Parchet, tabloul „răspunde prin stil, tehnică și specific artistic particularităților estetice ale operei lui Jackson Pollock în perioada 1945-1950”.
O analiză a compoziției chimice a culorilor – o întrepătrundere de linii roșii și negre pe un fond auriu – a scos la iveală asemănări cu alte pânze, a spus procurorul adjunct Sofia Desislava Petrova, îndemnând totodată la prudență. „Sute de pictori de atunci, precum și falsificatori au folosit aceste culori”, a declarat pentru AFP Vessela Radoeva, de la Galeria Națională de Arte Frumoase. „Ne-am dat cu părerea, dar fără a face comentarii privind autenticitatea pentru că nu este în Bulgaria, unde nu există o colecție publică a pictorului, despre care specialiștii să se poată pronunța definitiv”, a spus ea.
Dacă într-adevăr ar fi o lucrare a lui Pollock, ar putea valora până la 100 de milioane de dolari, în funcție de cota de piață actuală a artistului care s-a născut în 1912 și a murit în 1956, susțin autoritățile.