Brazilia implică armata în protejarea Amazonului
Brazilia a implicat mii de soldați în protejarea pădurii amazoniene, luând măsurile necesare de precauție pentru a evitarea răspândirii coronavirusului. Guvernul răspunde la acțiunile de defrișarea intensă înainte de sezonul incendiilor forestiere.
Forțele armate, alături de oficiali de mediu, poliție și alte agenții guvernamentale, au început cu o operațiune într-o pădure națională din statul Rondonia, lângă granița boliviană, a declarat vicepreședintele Hamilton Mourao, în cadrul unei conferințe de presă.
Defrișările din pădurea Amazoniană din Brazilia a crescut cu 55% în primele patru luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor guvernamentale publicate vineri. Defrișările au atins cel mai mare procent din ultimii 11 ani, arătând faptul că Brazilia nu făcea suficient pentru a proteja cea mai mare pădure tropicală din lume.
„Nu dorim să fim etichetați de restul lumii ca distrugători ai mediului”, a spus Mourao.
Președintele Jair Bolsonaro a autorizat desfășurarea de forțe, trimițând trupe cu trei luni mai devreme decât în 2019, când incendiile din Amazon au prins titlurile ziarelor din toată lumea.
Ministrul Apărării, Fernando Azevedo, a declarat că forțele armate stabilesc baze în trei orașe amazoniene, cu 3.800 de militari mobilizați împotriva exploatărilor ilegale și a altor infracțiuni, la un cost operațional inițial de 60 de milioane de reais (10 milioane de dolari).
Azevedo a spus că fiecărei baze i-au fost repartizați cinci specialiști în război chimic pentru a ajuta la evitarea răspândirii coronavirus prin operațiunile efectuate.
Militarii sunt autorizați în prezent pentru o detașare timp de 30 de zile până la 10 iunie. Acest lucru ar putea fi extins odată cu începerea sezonului uscat, când, în general, incendiile pădurilor se răspândesc, iar militarii vor încerca să ajute la prevenirea incendiilor, a spus Mourao.
„Nu avem nici o îndoială că această problemă va continua să existe”, a spus el. „Nu considerăm că aceasta este cea mai bună treabă pentru forțele armate, să fie mereu angajate în acest tip de acțiune, dar, din păcate, sunt acțiunile pe care trebuie să le încercam pentru a împiedica aceste crime să se întâmple”.
”Forțele armate vor continua să fie folosite până când agențiile de mediu, precum agenția principală de aplicare a legii Ibama, își vor crește efectivul de personalul”, a spus Mourao. O încetinire economică și restricții bugetare au împiedicat Ibama să angajeze noi agenți.
Ministrul Mediului, Ricardo Salles, a recunoscut că datele guvernamentale au arătat defrișarea în creștere în acest an. El a spus că focarul de coronavirus a „agravat” situația, fără să explice.
Salles a declarat că este încrezător că acțiunile guvernului sub conducerea lui Mourao vor reuși să scadă nivelul defrișarilor de la nivelurile ridicate văzute în ultimii doi ani.