Starea de urgență crește riscul violenței domestice
Restricțiile din cauza COVID-19 cresc violența domestică în Bangladesh
Potrivit rapoartelor, violența împotriva femeilor și a copiilor este în creștere în Bangladesh, pe fondul restricțiilor impus de pandemia de coronavirus. Experții spun că lipsa activităților sociale și a presiunilor financiare crește conflictele în cadrul familiilor.
Activiștii pentru drepturile omului spun că restricțiile au făcut femeile și copiii mai vulnerabili la violența în familie și abuzuri, deoarece multe dintre ele sunt limitate în casă, fără sprijin din exterior.
Conform unui sondaj recent realizat de Fundația Manusher Jonno (MJF), o organizație locală pentru drepturile omului, cel puțin 4.249 de femei și 456 de copii au fost supuși violenței domestice în 27 din cele 64 de districte din Bangladesh în aprilie, 1.672 de femei și 424 de copii se confruntau cu violența pentru prima dată în viața lor.
„Femeile, care s-au confruntat cu violența în familie pentru prima dată, dau vina pe restricții pentru situația lor. Ei spun că soții lor devin din ce în ce mai frustrați acasă din cauza lipsei de interacțiune socială”, a spus Arpita Das, coordonator la MJF.
„Bărbații sunt supărați că își pierd locul de muncă din cauza blocajului COVID-19. Unii își varsă frustrările pe cei din jur”, a adăugat ea.
MJF a intervievat aproximativ 17.000 de femei și copii pentru sondajul care a dezvăluit că 848 de femei au fost torturate fizic, 2.008 mental, 85 din punct de vedere sexual și aproximativ 1.308 s-au confruntat cu restricții financiare din partea soților lor.
Organizația spune că situația este similară și în zonele care nu au fost incluse în sondaj.
Shaheen Anam, directorul executiv al MJF, spune că disputele din cadrul familiei au crescut în timpul restricțiilor impuse.
„Tensiunile cresc în cadrul familiilor. Bărbații nu muncesc, nu pot ieși cu prietenii lor”, a spus Anam pentru DW, adăugând că volumul de muncă în gospodărie a crescut pentru femei în timpul pandemiei.
Experții spun că oportunitățile de a ajuta femeile aflate în suferință vor rămâne limitate atât timp cât restricțiile continuă.
„Acțiuni legale pot fi întreprinse atunci când o femeie se confruntă cu violența în familie. Cu toate acestea, multe dintre ele nici măcar nu pot raporta abuzurile prin telefon”, a spus Anam. „Sunt întotdeauna înconjurate de soții lor sau de alți membri ai familiei”.
MJF, spune că abuzatorii tind să țină ochii pe victimelor lor, astfel încât nu pot spune altora despre abuz, notează dw.com.
În România, Asociația DOR atrage atenția asupra acestui fenomen destul de răspândit și în țara noastră.