Preşedintele Comisiei de Apărare din Marea Britanie cere construirea unei „fabrici masive de armament” în Polonia
Construirea unei fabrici de armament în Polonia pentru a produce muniţie la standarde NATO ar fi o modalitate mai sustenabilă de aprovizionare a efortului de război ucrainean, susţine deputatul conservator Tobias Ellwood, potrivit publicaţiei REMIX .
Construcţia unei mari fabrici de armament în Polonia ar transforma aprovizionarea forţelor ucrainene şi ar putea fi necesară pentru a face efortul de război ucrainean mai sustenabil şi mai puţin dependent de ajutorul occidental, a declarat un parlamentar conservator britanic pentru cotidianul Telegraph.
Într-un interviu acordat ziarului, Tobias Ellwood, care prezidează, de asemenea, comisia specială pentru apărare a parlamentului britanic, a susţinut că guvernele occidentale au dat dovadă de o lipsă de previziune strategică în planurile lor de ajutorare a Ucrainei.
El a salutat decizia de a livra tancuri de luptă de producţie occidentală, dar consideră că modelul de transfer de arme către Kiev, cu lanţuri de aprovizionare şi tipuri de muniţie diferite, nu este sustenabil pe termen lung.
„Pur şi simplu nu este fezabil pe termen lung. Tancuri astăzi, da. Dar avem nevoie de o strategie pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra singură”, a spus el.
Conceptul propus de Ellwood are ca model o fabrică de microcipuri deschisă de Taiwan, care se teme că o invazie chineză l-ar putea izola de Occident. El a susţinut că Ucraina ar trebui să fie ajutată să facă acelaşi lucru, astfel încât „să îşi poată procura propriul echipament conform propriilor specificaţii, probabil la standardul NATO, şi să aibă un lanţ de aprovizionare protejat în mod constant”.
S-au deschis deja discuţii cu Polonia cu privire la găzduirea unei astfel de facilităţi, iar Ellwood a propus ca Marea Britanie să îşi asume un rol de lider în rândul guvernelor occidentale pentru a se asigura că orice proiect este de succes.
Se crede că Ucraina ar putea folosi fabrica pentru a produce tancul Leopard II, cu licenţă germană.
De asemenea, mişcarea ar putea reduce semnificativ presiunea asupra companiilor occidentale de armament care se luptă să ţină pasul cu cererea provocată de războiul din Ucraina şi cu nevoia de a reface stocurile aliaţilor NATO.