Internațional

Parlamentul Bulgariei a votat ca statul să poată face naționalizări în timp de criză

Parlamentarii de la Sofia au aprobat un pachet de proiecte de lege ale Bulgariei Democrate și Mișcării pentru Drepturi și Libertăți cu scopul de a impune controlul de stat asupra rafinăriei Lukoil Neftohim AD și a împiedica exportul de produse derivate din petrol rusesc în Europa.

Singurele partide care au votat împotrivă au fost Partidul Socialist Bulgar pentru Bulgaria (BSP) și Vâzrajdane/Renașterea.

Borislav Guțanov, deputat socialist, este de părere că ar trebui sporit numărul obiectivelor în care statul poate interveni în caz de criză.

„Dacă dorim ca proiectul de lege să fie complet, ar trebui să includă și alte locații, cum ar fi centralele electrice de la Maritsa Iztok sau concesiunile miniere de aur, de exemplu. Ar fi bine ca acest proiect să acopere toate întreprinderile critice din punct de vedere strategic”, a spus acesta.

Tot  Guțanov a reamintit faptul că Lukoil Neftohim a fost privatizată pentru suma de 101 milioane de dolari.

„Este lăudabil că după privatizarea cu succes a Lukoil Neftohim pe bani puțini, Bulgaria Democrată propune acum ca statul să aibă un fel de control asupra rafinăriei”, a comentat și deputatul de la BSP Dragomir Stoinev.

Potrivit noii legi, Ministerul Economiei va prelua controlul, având dreptul de a numi un director comercial special în societatea respectivă de rafinare a petrolului. Propunerea prevede că directorul comercial în cauză va fi numit pe o perioadă de șase plus șase luni, dar nu va avea dreptul de a dispune de proprietatea societății.

„Ar trebui explicat clar că acest lucru se va întâmpla în caz de nevoie”, a comentat Stoinev.

O altă decizie a Parlamentului este limitarea exportului de produse petroliere fabricate din petrol rusesc către Europa. Profesorul Rumen Ghecev este de părere că această restricție va afecta atât rafinăria, cât și energia și economia Bulgariei.

„Atâta timp cât Europa impune sancțiuni împotriva Rusiei sub presiunea SUA, Washingtonul a ridicat embargoul împotriva regimului „odios” din Venezuela și va importa cantități nelimitate de petrol și produse petroliere din această țară”, a subliniat prof. Ghecev.

Tot acesta consideră că suspendarea  livrărilor de petrol din Rusia va duce la o creștere serioasă a prețului importurilor de petrol prin Bosfor, deoarece acolo restricția este de până la 5.000 de tone tranzit pe an. Iar rafinăria din Bulgaria procesează 11 milioane de tone de petrol pe an și va fi nevoie de 2.200 de mici cisterne pentru a traversa Bosforul, ceea ce va duce la creșterea bruscă a prețurilor la combustibil.

Legat de obiecțiile inexacte ale lui Delian Dobrev /GERB/ prof. Ghecev a explicat că până acum rafinăria a lucrat cu aproape 50% petrol nerusesc, dar a venit din Kazahstan prin portul din Georgia și nu a traversat Bosforul. Recent, Lukoil a transferat în avans la bugetul de stat un impozit în valoare de 90 milioane de leva.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button