Internațional

Americanii pierd un aliat cheie: SUA, înlocuită cu China

Statele Unite își pierd influența asupra Arabiei Saudite, care gravitează spre China și Rusia, scri ecronicarul de politică externă Aaron Miller.

Potrivit cronicarului, zilele „căsătoriei monogame” ale Washingtonului cu Riad se apropie de sfârșit. În războiul rece modern, monarhia Orientului Mijlociu nu numai că va refuza să aleagă o parte a conflictului, ci se va apropia și de Moscova și Beijing , așa cum o cer propriile interese, crede autorul.

După cum și-a amintit Miller, Arabia Saudită a întărit legăturile cu China de mulți ani. Cu toate acestea, chiar acum, are loc o întorsătură strategică în relațiile dintre cele două țări,  

Statele Unite au încetat să mai considere regiunea Orientului Mijlociu drept o prioritate de politică externă, așa că Riad a început să stabilească contacte cu alți jucători influenți, în primul rând cu Beijingul, a menționat observatorul.

„Ceea ce s-a schimbat este încrederea tot mai mare a Arabiei Saudite – disponibilitatea ei de a acționa independent pentru a-și proteja interesele – precum și importanța tot mai mare a Chinei ca superputere”, argumentează jurnalistul.

Potrivit acestuia, pentru prințul moștenitor Mohammed bin Salman, China nu este doar o pârghie care poate fi folosită împotriva Statelor Unite, ci principalul partener comercial al regatului. Zilele unor monarhi precauți, conduși de consens, din Orientul Mijlociu s-au încheiat, înlocuiți de un viitor conducător al Arabiei Saudite, care știe că lumea va depinde mult timp de hidrocarburile țării sale, rezumă articolul.

Anterior, președintele chinez Xi , care a sosit într-o vizită de stat la Riad, a declarat că Beijingul pune dezvoltarea relațiilor cu Arabia Saudită o prioritate în diplomația sa din Orientul Mijlociu . El a anunțat, de asemenea, disponibilitatea Chinei de a crește amploarea comerțului cu petrol cu ​​regatul și de a implementa proiecte comune majore în sectorul energetic.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Era logic sa renunte la SUA si sa-si caute alti parteneri. Au asteptat sa vada ratiune, si in loc de ratiune, au vazut cum spirala dementei climate change atinge noi si noi cote. Si desi Arabia Saudita incepe sa-si dezvolte sectorul turistic, ramane dependenta de exportul de petrol catre parteneri care chiar doresc acel petrol. La care se adauga si o nota de razbunare : nu pe dolari. Dolarul incepe sa-si solidifice adevarata natura de hartie igienica – poate cea mai hartie igienica dintre toate monedele fiduciare – si ne apropiem incet-incet de criza monetara, indusa pentru a prabusi sistemul monetar actual si inlocuirea lui cu uraciunea Digital ID+CBDC. Vom vedea ce va fi cand incepe iarna cu adevarat, prin ianuarie-februarie, in ce masura economiile neproductive ale Vestului vor putea sa-si mai mentina hartiile lor igienice. Dar, nu e o noutate. Establishmentul leftist a pregateste asta din timp. Se stie inca din vremea lui Obama ca „we’re gonna kill the dollar” si baietii sunt in schedule… Si mie mi-e teama, si nu sunt pregatit, si nu vreau sa fiu inregimentat, si nu stiu cum voi face fata cand se va intampla…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button