Spitalele din București, un adevărat pericol. 11 spitale administrate de Primăria Capitalei nu au autorizație de securitate la incendiu
Spitalele din București reprezintă un adevărat pericol pentru pacienți: în ciuda tragediile ce au avut loc anul trecut, autoritățile nu au făcut investițiile necesare în vederea creșterea gradului de siguranță. În acest moment, 11 din din cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, 11 nu au autorizație de securitate la incendiu. Restul de 8 sunt într-o situație diferită – în cazul lor, legea nu cere autorizație de securitate la incendiu deoarece sunt construite înainte de anul 1992.
Principalele probleme sunt legate de instalațiile vechi, spitalele fiind construite acum 40, 50 de ani și care nu mai corespund necesităților actuale, fiecare spital având tomograf, RMN, electrocautere în sălile de operație, aparate electrice pentru susținerea funcțiilor vitale în secțiile ATI, instalații de climatizare sau aer condiționat.
Anul trecut, 4 spitale care tratau pacienți Covid au ars, iar 39 de oameni au murit, fie au ars de vii în incendiu, fie au murit la cîteva zile din cauza arsurilor. Trei nu aveau autorizație de securitate la incendiu, iar unul avea de când a fost făcut spitalul, înainte de 90.
Potrivit Hotnews, Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, are în subordine 19 spitale: Spitalul Colentina, Spitalul Colţea, Spitalul Clinic Sfânta Maria, Spitalul de Boli Infecţioase dr. Victor Babeş, Spitalul Clinic de Urologie Theodor Burghele, Spitalul Clinic Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila, Spitalul Sf. Stelian, Spitalul Filantropia, Spitalul Foişor, Spitalul Gomoiu, Spitalul de Psihiatrie Titan, Spitalul Malaxa, Spitalul de Psihiatrie Al. Obregia, Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Dan Theodorescu, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Panait Sârbu (Maternitatea Giuleşti), Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ştefan, Spitalul de Boli Cronice şi Geriatrie Sf. Luca şi Centrul de Boli Reumatismale Dr. I. Stoia.
Dintre acestea, 8 spitale au autorizație de securitate la incendiu sau nu necesită, conform legii, o astfel de autorizație:
- Spitalul Clinic Colentina,
- Spitalul Clinic „Dr. Cantacuzino”,
- Centrul Clinic de Boli Reumatismale „Dr. I. Stoia”,
- Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ștefan”,
- Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”,
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”,
- Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”
- Spitalul de Psihiatrie Titan – „Dr. Constantin Gorgos”.