Gazul din Marea Neagră nu ajunge la români
Nicio moleculă de gaz extras din Marea Neagră nu a ajuns în rezervele statului. „Vestea cea mai bună”sau chiar „un moment istoric”. Așa a fost calificat anunțul privind extragerea primelor gaze din Marea Neagră de către cei de la Black Sea Oil and Gas.
Premierul Nicolae Ciucă dădea de înțeles, chiar plin de emfază, ca ne-am aranjat, cum s-ar spune, în această criză în care au căzut economii grele ale Europei: noi am avea asigurat prin gazele din Marea Neagră – chiar și doar din acest zăcământ mic, comparativ cu cel deținut de OMW și Romgaz – 90% din consumul țării.
De atunci a trecut jumătate de an și nicio moleculă din gazul extras din Marea Neagră nu a ajuns acolo unde îl plasau anunțurile pompoase.
Potrivit articolului 12 din Ordonanța de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și articolului 177 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, Black Sea Oil & Gas are obligația de a pune la dispoziția populației României 40% din cantitatea de gaz extras din Marea Neagră. Contractul Black Sea Oil and Gas privind exploatarea perimetrelor din Marea Neagra prevede o cantitatea estimată a fi produsă și livrată de 31800 MWh/zi, rezultând un total de 6.360.000 MWh până la finele anului 2022.
Acest lucru nu s-a întamplat. O confirmă statul român, prin Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.
„Ce aș face eu dacă sunt decident. Bine că nu sunt pentru băieții aceștia deștepți din energie. Mai întâi, pentru că este o culpă gravă, aș retrage de urgență concesiunea și aș acorda-o altcuiva.
Acel contract cu Engie este nul abosult pentru că este o vânzare de către aceste companii a „pieilor a mai multor urși din pădure” pentru că în momentul în care s-a făcut acest contract, obiectul nu exista”, a punctat profesorul Gheorghe Piperea.