Peste 50 % dintre români sunt suveraniști
Peste 50 % dintre români vor ca România să-și vadă de interesele proprii, în contextul războiului din Ucraina, relevă ultimul Barometru de Securitate al Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), de pe lângă Academia Română. Darie Cristea, coordonatorul programului de cercetate, susține că în ultimul an, încrederea românilor în NATO scade. Dar și în Armată și în Biserică. 71 % dintre români cred că încheierea războiului trebuie făcută mai rapid, chiar dacă Ucraina va pierde teritorii. Datele trebuie privite, totuși, și din perspectiva finanțatorilor LARICS din România: General Marshall Fund și Lockheed Martin.
Încrederea în UE a scăzut la 40 %. În Eurobarometru, realizat în vară, eram la 47 %. Imaginea Europei ține mai mult de criza energetică. Oamenii sunt nemulțumiți de abordarea liderilor europeni față de consecințele război.
77 % din public susține că se vorbește prea mult despre războiul din Ucraina. 50 % cred că Rusia e stat agresor.
70% dintre români își culeg informațiile de la televizor. Rețelele sociale reprezintă doar 33 %.
Încrederea în Uniunea Europeană a scăzut cu șapte procente în patru luni
78 % dintre români cred că Republica Moldova trebuie să adere la UE. Totodată, peste jumătate dintre românii consideră că ajutorul dat Republicii Moldova trebuie condiționat.
15 % nu urmăresc evenimentele din Ucraina. 45 % consideră că informațiile din media românească sunt corecte. Doar 13 % cred că există și propagandă rusă.
Combaterea fake-news-ului față de războiul din Ucraina trebuie făcută mult mai profesionist. Informarea publică
„71 % dintre români cred că încheierea războiului trebuie făcută mai rapid, chiar dacă Ucraina va pierde teritorii,” spune Darie Cristea.
74 % susțin în continuarea primirea refugiaților din Ucraina.
Românii cred că ne îndreptăm spre o lume multipolară
Cei mai mulți români cred că escaladarea conflictului va duce la creșterea prețurilor. Teama de război nuclear a scăzut. La fel, ca și frica de al treilea război mondial.
50% dintre români vor ca România să-și vadă de interesele ei, mai spune Barometrul.
Scade încrederea în SUA, Marea Britanie, Germania.
Încrederea în China și Rusia s-a prăbușit dramatic.
Percepția românilor e că elita mondială a pierdut controlul.
Românii rămân optimiști în viitorul Uniunii Europene.
78 % dintre români cred că interesul SUA se va menține în zonă.
Angajamentul geostrategic al românilor față de suveranism a crescut cu patru procente, mai spune Darie Cristea.
76 % cred că marile puteri europene profită de România
Spațiul birocratic european s-a cam gripat, mai susține analistul LARICS.
Regele Charles al III-lea e cea mai simpatizată personalitate internațională.
29 % dintre români ar pleca din țară, dacă România ar intra în războiul din Ucraina.
Studiile sunt utile, dar cu rezerva faptului că Larics are parteneri interesați în amplificarea războiului, cum ar fi compania americană de armament: Lockeed Martin.
LARICS este primul Laborator de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică din România, este un proiect ISPRI (Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române), realizat împreună cu parteneri strategici externi și interni. Printre finanțatori se află compania de armament americană Lokhied Martin, General Marshall Fund, institutul fără identitate Defending democracy against disinformation, bănuit a fi finanțat de George Soros.