Înghețarea angajărilor la stat, o minciună marca PSD-PNL
Suspendarea angajărilor la stat până la sfârșitul anului a ajuns să fie o lege ocolită tot mai des de Guvern și Parlament, fiind date derogări în cascadă pentru reînceperea concursurilor în instituțiile publice.
O nouă ședință de Guvern a adus un nou val de memorandumuri în care sunt cerute derogări pentru a putea să fie organizate concursuri pentru angajări în instituțiile statului, în condițiile în care de la finalul lunii iunie există o ordonanță de urgență prin care fusese impusă înghețarea angajărilor până la 31 decembrie, pentru a nu mai pune presiune pe buget cu noi salarii.
Însă guvernanții și-au respectat regulile doar în teorie, nu și în practică. Miercuri, Executivul a decis să aprobe trei memorandumuri de la instituții diferite pentru a permite noi angajări prin concurs. În primul rând, Ministerul Agriculturii a cerut o derogare pentru deblocarea a nu mai puțin de 477 de posturi, pentru mai multe instituții din subordine, adică pentru Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.
249 de posturi, pentru o singură agenție
Pentru Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a fost cerută deblocarea a 150 din cele 208 posturi vacante. În cazul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, numărul solicitat pentru deblocare este de 249 de posturi, fără a fi mențiuni dacă mai rămân altele neocupate. Nu în ultimul rând, 78 de posturi au fost cerute pentru deblocate la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Salariile ar urma să fie plătite din „fondurile aferente anului 2023”.
Un alt memorandum aprobat în ședința de Guvern a fost cel legat de deblocarea a 70 de posturi pentru concurs în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, instituție aflată în subordinea Ministerului Muncii.
Scopul menționat este posibilitatea implementării proiectului „Politici sociale performante – strategie națională pentru implementarea performantă a politicilor familiale”. Mai precis, ni se explică în memorandum că „unul din obiectivele specific (n.r. – specifice) ale proiectului îl reprezintă simplificarea accesării serviciilor din domeniul politicilor familiale prin dezvoltarea unei interfețe prietenoase de comunicare, directe, ușor de accesat și accesibilizate pentru cetățeni, precum și prin dezvoltarea unei strategii la nivel național în domeniu, astfel încât «nimeni să nu fie lăsat în urmă»”.
Și Inspecția Judiciară a solicitat deblocarea a șapte posturi din cele 15 vacante pe care le are, având nevoie de noi oameni, pentru a face față volumului de lucru.
Și Parlamentul și-a dat liber la angajări
Săptămâna aceasta, Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege pentru adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 80/2022, care prevede suspendarea ocupării funcţiilor publice vacante până la sfârşitul lui 2022, introducând un amendament potrivit căruia, prin excepţie, se vor putea organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul serviciilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.
La jumătatea lunii octombrie, într-o ședință de Guvern s-a dat undă verde pentru ocuparea a 40 de posturi, din care 25 în punctele de frontieră la nivelul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Derogări au mai primit Ministerul Mediului (care voia concursuri pentru 17 posturi) și Ministerul Transporturilor (care cerea derogare pentru 30 de posturi). De asemenea, Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați i-a fost mărită schema de personal, printr-un subsecretar de stat plus oamenii pe care acesta îi poate angaja la cabinetul personal.
Nu doar deblocări, ci și noi posturi la stat
În urmă cu două săptămâni, Secretariatul General al Guvernului a cerut și a primit suplimentarea numărului de „posturi bugetate” cu 21, specialitățile urmărite fiind cele economice, juridice și IT, pentru ca instituția să se poată ocupa de „domeniul infracțiunilor critice naționale în domeniul energetic și de securitate națională”. Se întâmpla după ce cu o săptămână în urmă ceruse mărirea schemei de personal cu cinci posturi.
Tot în ceea ce privește mărirea schemei bugetare, în hora instituțiilor care consideră că nu au suficienți oameni a fost și Oficiul Național pentru Spălarea Banilor. Mai precis, organigrama Oficiului Național pentru Spălarea Banilor a fost mărită cu 30 de posturi, de la 130 la 160 de posturi. ONSB este în subordinea Ministerului Finanțelor.