Știrile 60m.RO

Actualului Guvern îi place milităria: ordinele se execută, nu se discută

În momentele acestea de criză pe care le traversăm trebuie să credem în niște repere. Iar unul dintre aceste repere este Constituția. Un alt reper este Curtea Constituțională care este un gardian al Constituției, un gardian al respectării Constituției.

„Într-un sistem constituțional ca al nostru, Curtea are un rol extrem de important.  Trebuie să te îngrijorezi ca cetățean român în momentul în care vezi că Guvernul, prin vocea cea mai autorizată – Premierul, pune în discuții hotărâri definitive care sunt tot atât de obligatorii ca și legile Curții Constituționale. Aceeași atitudine față de Curte o are și Corpului Magistraților.

Președintele Klaus Iohannis este un campion absolut la sesizarea Curții Constituționale. Prin sesizările multiple ale Curții Constituționale pe tot felul de legi, Președintele, practic a desființat idea de Parlament pentru că toate legile adoptate de acesta erau trimise Curții Constituționale. Unele decizii ale Curții îi erau favorabile, altele îi erau defavorabile.

Un Președinte care nu este un simplu cetățean, câtă vreme este în funcția respectivă trebuie să fie foarte atent la autoritățile publice, la respectul pe care  trebuie să-l acorzi autorităților publice și să nu spui că e o decizie psd-istă a CCR-ului, e o decizie a judecătorilor roșii atunci când nu-ți convine soluția pe care ți-a dat-o și în cazul în care soluția îți este convenabilă să lauzi sau să rămâi neutru. 

Motivul pentru care Curtea Constituțională a desființat o dispoziție din Ordonanța de Urgență cu privire la instaurarea stării de urgență, este că s-a greșit actul normativ și stilul în care s-a reglementat o sancțiune contravențională. Adică, în loc să ai o lege sau o ordonanță de urgență, ai preferat să ai o Ordonanță Militară. În loc să ai o ordonanță clară a acestei fapte ilicite, contravenția ai preferat să faci o trimitere la ordonanțele militare care sunt sunt cât se poate de ambigue în privința asta și să lași la interpretarea deseori abuzivă a agentului constatator, a polițistului. Fapte cu grade diferite de pericol sunt sancționate cu 2000 lei până la 20 000 lei. Asta este ceea ce critică cei de la Curtea Constituțională la aceste reglementări. 

Actualul guvern s-a obișnuit sau cel puțin îi place milităria. Lumea a fost amorsată cu diverse întrebări de precum: „Sunteți de acord cu instaurarea stării de urgență?”. Toate sondajele care se dădeau pe la televiziuni aveau rezultate de 91%. Aceasta este o unealtă de manipulare a opiniei publice. 

Au ieșit pe stradă polițiștii, jandarmii.  Chiar și în cadrul judecătoriilor, nu mai sunt prezenți polițiștii sau cei care asigurau paza în fața birourilor judecătorilor, ci militari înarmați până-n dinți. Este ca și când se pregăteau să împuște virusul. 

Autoritățile actuale au observat că e bine să fii autoritate atunci când ai la dispoziție ordonanțe militare. Pentru că în militărie ordinele se execută nu se discută. În consecință, lucrurile sunt făcute să pară că sunt coerente, disciplinate, că se face multă treabă bună. Între timp, în spatele ușilor închise, a acestei perdele de autoritate de speriat lumea, se fac în continuare afacerile corupte pe care le-a văzut Washington Post, dar nu le-a văzut presa română, în continuare tăiem păduri și importăm deșeuri. Dată fiind ceața aceasta a pandemiei, noi nu mai vedem lucrurile acestea că se întâmplă.

Este stare de urgență, dar Constituția trebuie să fie respectată.  Este stare de urgență, dar drepturile trebuie să fie restricționate cu titlul temporar și numai prin lege, ca act juridic al Parlamentului. Nu prin decrete, nu prin ordonanțe militare. 

În momentul de față lumea nu mai are încredere în autorități, nu pentru că Curtea Constituțională a spus că sunt niște reglementări neconstituționale, ci pentru că sunt niște neprofesioniști. ” a declarat profesorul Gheorghe Piperea în cadrul unei emisiuni.

Back to top button