Claudiu Târziu (AUR): Constituția nu este bătaia de joc a lui Predoiu și a trădătorilor din PNL, USR și PSD
Senatorul AUR Claudiu Târziu scrie, pe Facebook, că parlamentarii partidului se vor opune, luni, în plenul Senatului, propunerii ca respectarea deciziilor CCR de către procurori și judecători să nu mai fie obligatorie.
„Constituția nu este bătaia de joc a lui Predoiu și a trădătorilor din PNL, USR și PSD. Luni va fi votul în plenul Senatului. Nu vom accepta o asemenea mîrșăvie! Trădătorilor!”, a scris Târziu pe Facebook, adăugând că „toți cei care vor accepta această trădare vădită a intereselor naționale vor da socoteală poporului român!”.
Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei urmează să voteze, luni, rapoartele pe cele trei proiecte în domeniu privind Consiliul Superior al Magistraturii, organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor.
Şedinţa ar urma să aibă loc de la ora 11,30. După adoptarea rapoartelor în comisie, proiectele vor intra în dezbaterea plenului Senatului, for legislativ decizional în acest caz. Joia trecută, parlamentarii din comisie au finalizat dezbaterile la proiectul statutului procurorilor şi judecătorilor, adoptând o serie de amendamente.
Între acestea se numără eliminarea din lista de abateri disciplinare ‘manifestările care aduc atingere în mod grav şi vădit onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu’ şi ‘nerespectarea în mod vădit şi nejustificat a hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept, în acord cu prevederile art. 20 şi art. 148 din Constituţia României, republicată’.
Un alt amendament prevede că sancţiunile disciplinare ale magistraţilor se radiază de drept în termen de 3 ani de la data executării, dacă judecătorului sau procurorului nu i se aplică o nouă sancţiune în acest termen.
‘Dispoziţiile privind abaterile disciplinare şi sancţiunile disciplinare ale judecătorilor şi procurorilor se aplică în mod corespunzător şi magistraţilor-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, iar procedura de aplicare a sancţiunilor disciplinare este cea prevăzută de prezenta lege’, stipulează un alt amendament adoptat.
Potrivit actului normativ, cei care fac parte din personalul conex de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.
Miercurea trecută, parlamentarii din comisia de specialitate au finalizat dezbaterea proiectului de lege privind organizarea judiciară. Comisia a adoptat doar câteva amendamente ‘de corelare’, iar proiectul nu a suferit modificări semnificative faţă de forma adoptată în plenul Camerei Deputaţilor. Pe 6 octombrie, comisia a încheiat discuţiile asupra proiectului privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Unul dintre amendamentele adoptate elimină din forma actului normativ adoptat de Camera Deputaţilor exercitarea de către procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ sau de către preşedintele ICCJ a acţiunii disciplinare în cazul abaterilor abaterilor săvârşite de procurori/judecători, această acţiune revenindu-i doar Inspecţiei Judiciare.
Un amendament prevede că ‘funcţiile de conducere deţinute de judecătorii sau procurorii aleşi ca membrii ai CSM încetează de drept la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial’, eliminând din forma Camerei Deputaţilor posibilitatea ca, la încetarea mandatului de membru CSM, magistratul să revină în funcţia de conducere deţinută anterior.
Pe 20 septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind CSM, iar pe 27 septembrie proiectul de lege privind organizarea judiciară. Proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptat de plenul deputaţilor pe 4 octombrie.
Site-ul lumeajustitiei.ro, sub titlul „Românii îşi apără Constituţia”, scrie că mii de oameni au semnat petiţia avocatului Adrian Toni Neacsu prin care se cere Senatului să nu elimine sanctiunea pentru magistratii care incalca deciziile CCR. „Obligaţia de fidelitate e faţă de popor, nu faţă de politica partidului. Acest lucru se reflectă şi-n juramantul pe care l-ati depus la validarea mandatului pe care il exercitati: sa respectati Constitutia, sa aparati democratia, precum si drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor”, a afirmat avocatul Toni Neacşu.
Mai multe organizaţii şi asociaţii civice au anunţat că vor organiza luni o manifestaţie în faţa Senatului pentru susţinerea legii fundamentale a statului.