Internațional

Democrații lui Joe Biden ar putea pierde alegerile din cauza datelor economice proaste

Datele economice proaste publicate joi în Statele Unite, care arată că inflația a crescut în septembrie mai mult decât se așteptau experții și că prețurile rămân la un nivel maxim pentru ultimii 40 de ani, ar putea să pecetluiască soarta democraților în alegerile intermediare de la 8 noiembrie. Eforturile lor de a-și păstra majoritățile fragile în Senat și Camera Reprezentanților atârnă acum de un fir de păr, mai ales în condițiile în care problemele economice ocupă de departe primul loc în lista preocupărilor, și temerilor, alegătorilor americani.

Prețurile de consum din SUA au crescut luna trecută mai mult decât se așteptau experții, semn că lupta împotriva inflației din cea mai mare economie a lumii este departe de a fi încheiată.

Astfel, inflația a fost de 8,2% în cele 12 luni până în septembrie, în scădere de la 8,3% în august și de la 9,1% în iunie. În ciuda acestei scăderi, favorizată de o diminuare a prețurilor la carburanți la pompă, la îmbrăcăminte și la mașinile second-hand, cifra a continuat să fie mai mare decât cea estimată, potrivit U.S. Bureau of Labor Statistics.

Așa cum au remarcat cei de la BBC, problema continuă să afecteze părți importante ale economiei americane. Prețurile la alimente au crescut cu 13% în ultimele 12 luni, iar costurile pentru locuințe și la îngrijirea medicală au crescut, de asemenea, vertiginos.

Fără a lua în considerare creșterile la alimente și energie, inflația a crescut cu 6,6% – cea mai rapidă rată din 1982 încoace.

Experții au notat că rata inflației din SUA este urmărită îndeaproape în contextul în care Rezerva Federală, banca centrală de la Washington, a depuns eforturi susținute de a rezolva problema, lucru care însă a dus la creșterea dolarului și a costurilor globale la împrumuturi.

Rata inflației este cu mult peste ținta de 2% a băncii centrale, lucru care, cred specialiștii, va face ca Rezerva Federală să crească în continuare ratele dobânzilor în încercarea de a reduce creșterea prețurilor.

„Fed trebuie să reacționeze la următoarea întâlnire și să continue să mențină politica strictă până când există un semn că inflația este sub control,” a declarat Neil Birrell, director de investiții la Premier Miton Investors, citat de BBC. Expertul a adăugat că rata inflației „ridică nivelul de incertitudine și reprezintă o veste proastă pentru economie în general, dar pentru consumatori în special. Vârful ratelor dobânzilor va fi, după toate probabilitățile, mai mare. Este greu de găsit ceva pozitiv în acest mediu pentru economie sau piețe.”

Îngrijorări economice

Analiștii americani au notat că o mare parte a conversației de pe scena politică de la Washington din ultimele luni s-a centrat în jurul impactului pe care l-a avut decizia Curții Supreme în cauza Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, care a anulat dreptul la avort la nivel federal, decizie anunțată în această vară.

De asemenea, ajutați de presa care le este majoritar favorabilă, democrații au încercat să transforme alegerile din această toamnă într-un referendum despre fostul președinte republican, Donald Trump, care a fost ținta unui raid al agenților FBI la locuința sa de la Mar-a-Lago, a fost personajul central al comisiei care a anchetat atacul asupra Congresului de la 6 ianuarie 2021 și, în general, a fost ținta unor campanii de presă negative aproape zilnice.

Strategii democrați au mizat pe faptul că plasarea în prim-plan a lui Trump (și a chestiunii avortului) ar fi putut contribui la motivarea susținătorilor lor de a se prezenta la urne într-un număr mult mai mare decât se întâmplă în mod tradițional în alegerile intermediare cu cei care sprijină partidul aflat la putere.

Explicația e relativ simplă: potrivit tendințelor electorale din ultimele decenii, partidul aflat la putere – în acest caz, democrații – pierde aproape întotdeauna mandate în alegerile intermediare. Mizele alegerilor intermediare din acest an – când vor fi aleși toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților de la Washington, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali de la nivelul statelor și orașelor – sunt uriașe: alegătorii americani vor stabili ce partid va controla Congresul de la Washington pentru ultima jumătate a primului mandat al președintelui Biden.

În acest moment, democrații controlează atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul, deși majoritățile lor sunt extrem de fragile, în special în camera superioară a legislativului. În Senat, democrații au 48 de mandate, iar independenții care votează cu ei alte două. Republicanii au și ei 50 de scaune, ceea ce face ca vicepreședinta Kamala Harris să fie cea care oferă votul necesar democraților în momente-cheie.

În Cameră, democrații beneficiază de 220 de mandate la 212 mandate pentru republicani. Majoritatea necesară este de 218. Trei posturi sunt actualmente vacante în camera inferioară a Congresului.

Riscurile pentru agenda lui Biden sunt evidente, de aceea democrații – copleșiți de veștile negative inflație galopantă, cu prețuri în creștere la alimente, combustibili și chirii – au încercat să devieze discuția de la chestiunile economice la avort, Trump și incidentele de la Capitoliu.

Alegători îngrijorați

Iată însă că strategia lor nu pare să dea roade. Potrivit The Hill, „adevărul este că viziunea alegătorilor despre economie și inflație este negativă și nu este probabil să se schimbe în următoarele trei săptămâni și jumătate,” câte au mai rămas până la alegeri.

Pe tot parcursul acestui an, democrații au sperat că inflația va începe să scadă înainte de alegeri, dar raportul de joi privind inflația – ultimul publicat înainte de alegeri – arată că prețurile rămân ridicate și că americanul plătește mai mult aproape pentru orice.

Acest lucru a alimentat nemulțumirea alegătorilor față de direcția în care se îndreaptă țara și au tras în jos rata de aprobare a președintelui Joe Biden (care se învârte în jurul valorii de 40%), creând probleme semnificative pentru candidații democrați.

Astfel, o medie a nouă sondaje de opinie la nivel național efectuate între 6 septembrie și 11 octombrie a arătat că doar 27 la sută dintre respondenți cred că țara se îndreaptă în direcția bună, în timp ce 67 la sută cred că țara este pe drumul greșit, conform agregatorului de sondaje RealClearPolitics. Experții au notat că, de când a început măsurătoarea, in ianuarie 2009, aceasta este cea mai mare diferență între procentul de americani care cred că țara se îndreaptă în direcția corectă și cei care cred opusul cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri.

De exemplu, pe 30 octombrie 2010, cu câteva zile înainte de alegerile intermediare din 2010, sondajele au arătat că 33% dintre americani credeau că țara este pe drumul cel bun și 61% credeau că este pe drumul greșit. Republicanii au câștigat șase locuri în Senat și 63 de locuri în Camera Reprezentanților în acel an.

Prin comparație, 32 la sută dintre americani au considerat că țara este pe drumul cel bun și 61 la sută au considerat că este pe drumul greșit la două zile după Election Day 2020, când democrații l-au înlăturat pe președintele Trump din funcția de președinte și au câștigat majoritatea în Senat.

Reacția politică

Raportul publicat joi de Bureau of Labor Statistics i-a pus pe democrați în defensivă. Președintele Biden a recunoscut că inflația va fi o problemă majoră la alegerile de luna viitoare, dar a insistat că administrația sa a făcut totul pentru a rezolva problema.

„Dacă republicanii vor câștiga, inflația se va înrăutăți. Este foarte simplu,” a spus el la Los Angeles. „Democrații lucrează pentru a reduce costurile lucrurilor despre care vorbesc în jurul mesei din bucătărie, de la medicamente eliberate pe bază de rețetă, la asigurări de sănătate, la facturile la energie și multe altele,” a afirmat Biden.

De partea lor, republicanii s-au grăbit să folosească cele mai recente date pentru a ataca performanța economică a liderului democrat de la Casa Albă.

„Inflația galopantă a democraților continuă să zdrobească familiile muncitoare, fără nicio ușurare în perioada următoare,” a declarat liderul minorității din Senat, Mitch McConnell. El i-a acuzat pe democrați că nu au luat în serios inflația atunci când au preluat Senatul în 2021 și au înrăutățit-o prin promovarea așa-numitului American Rescue Plan (Planul american de salvare) de 1,9 trilioane de dolari, care a fost conceput pentru a stimula și mai mult o economie care era deja puternică.

Republicanii spun că proiectul de lege de stimulare fiscală a dus la supraîncălzirea economiei și la accelerarea inflației, iar presa conservatoare a criticat constant proiectul despre care crede că a dat peste cap economia americană.

„Democrații au produs o inflație uluitoare de 13,5% din ianuarie 2021. Asta a fost cu puțin timp înainte ca (liderul majorității din Senat) Charles Schumer să spună: ‘Nu cred că pericolele inflației, cel puțin pe termen scurt, sunt foarte reale’ și fiecare democrat din Senat a votat pentru aprobarea cheltuielilor nesăbuite,’ a afirmat McConnell.

La rândul lor, strategii democrați au recunoscut că raportul de joi despre inflație a întervenit într-un moment electoral critic, deși opiniile lor legate de efectele alegătorilor și șansele democraților de a păstra Congresul nu sunt similare. De exemplu, Steve Jarding, un strateg democrat și fost consilier al Democratic Senatorial Campaign Committee, a spus: „probabil că nu este o zi cu adevărat bună pentru Biden sau pentru democrați.”

„Când văd aceste cifre, el sugerează că democrații vor fi făcuți praf la urne,” a afirmat Jarding comentând pe marginea inflației, adăugând însă că democrații pot avea speranțe la urne datorită problemelor pe care le au unii candidați republicani la Senat, cum ar fi Mehmet Oz în Pennsylvania și Herschel Walker în Georgia. Defectele acestora ar putea să facă în final ca democrații să păstreze camera superioară a Congresului de la Washington, crede Jarding.

O opinie mai tranșantă a exprimat Ross K. Baker, profesor de științe politice la Universitatea Rutgers. „Cred că probabil va fi o zi bună pentru republicani. Cred că cifrele inflației sunt prea proaste,” a afirmat expertul, vorbind despre ziua alegerilor, 8 noiembrie.

„Acesta este numărul despre care toate sondajele par să spună că alegătorii îi acordă cea mai mare atenție,” a spus el despre rata inflației, care a atins 8,2% luna trecută, comparativ cu un an în urmă.

Expertul a notat că raportul despre inflație arată ce observă alegătorii de fiecare dată când merg la benzinărie să-și umple rezervorul la mașina sau la magazin pentru a-și umple căruciorul. „Este foarte greu să o eviți,” a spus el. „Americanilor li se amintește de asta în fiecare zi. Soția mea mi-a spus ieri că a plătit cinci dolari pentru o cutie de Reynolds Wrap (folie de aluminiu). Asta e absurd.”

În schimb, a afirmat Baker, problema pe care democrații vor să o mențină în centrul atenției, și anume drepturile la avort, începe să dispară din mintea alegătorilor. „Dacă decizia Dobbs (luată în vară de Curtea Supremă) ar fi fost pronunțată cu nouă săptămâni mai târziu decât a fost, ar fi avut un efect mai mare,” a spus el. „Dar oamenii uită. Ei nu văd avorturi în fiecare zi sau femei mergând la închisoare pentru că au avortat în anumite state. Ceea ce ei văd în fiecare zi este (prețul) rechizitelor școlare care a crescut vertiginos, prețurile la benzină care au explodat și vor continua să crească. Este un lucru deprimant.”

Surse: The Hill, BBC, Washington Examiner, RealClearPolitcs

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button