Marius Lulea(AUR) cere soluții pentru reducerea ratelor bancare și program pentru achiziția de locuințe
Marius Lulea, antreprenor și vicepreședinte al AUR, atrage atenție asupra crizei în care se află România datorită blocării creditelor imobiliare. Acesta consideră că în sectorul construcțiilor este un blocaj generat de lipsa de lichiditate iar dacă statul nu intervine urgente criza se ca extinde în toate ramurile economiei naționale.
„Sectorul imobiliar din România este blocat de aproximativ 8 luni. În lipsa creditării românii nu mai pot achiziționa locuințe.
Pentru că statul român se împrumută excesiv, nu mai există bani pe piață. Băncile preferă să împrumute statul și să cumpere titluri de stat. Statul a devenit un concurent al economiei reale, intrată deja într-o vrie. Lipsa finanțărilor pentru companii, mediul de afaceri și persoane fizice a creat deja un blocaj pe piață, lipsa de lichidități fiind evidentă.”
Marius Lulea dă vina pe stat, care se împrumută excesiv pentru a rostogoli datoriile, dar propune și soluții care ar trebui luate urgent:
„În mod normal ar fi de luat cel puțin trei măsuri, dar ele nu se vor lua de actuala coaliție care duce România în recesiune.
Prima ar fi reducerea cheltuielilor statului, reducerea birocrației, blocarea angajărilor și reducerea numărului de unități administrative, funcționari publici și instituții.
A două măsură ar trebui accesarea rapidă a fondurilor europene puse la dispoziție, nu doar cele din PNRR. Nici acest lucru nu se prea face, birocrația și corupția blochează cam tot.
A treia măsură ar trebui să fie un program guvernamental cu garantare de la stat dar și dobândă fixă pentru relansarea sectorului imobiliar. Acest lucru se poate face împreună cu BNR prin CEC sau Banca Transilvania, dacă băncile străine nu ar dori să participe, deși sunt sigur că nu se vor da într-o parte. Dacă acest sector nu se repune repede în mișcare vom asista la un blocaj în toată economia(construcțiile sunt motorul economiei românești)”.
Vicepreședintele AUR consideră că măsurile trebuie luate urgent, orice amânare ducând România într-o criză economică profundă. Antreprenorii români au nevoie de ajutor dar acesta nu vine dinspre guvernare și care continuă cu angajările la stat , cu birocrația și corupția.
„Aceste măsuri ar trebui luate urgent, ieri dacă se poate. Dacă se mai amână așa decizii bugetul de stat va fi grav afectat și se va relua ciclul catastrofal al creditării și inflației.
Vor face acest lucru? Nu, guvernarea pare interesată de voturile bugetarilor și nu de economia reală” susține Marius Lulea, antreprenor, inginer și prim-vicepreședinte al AUR.