Monument dedicat „eroilor” fostei Securități, dezvelit la Pitești, orașul odiosului experiment de „reeducare” prin tortură a deținuților politici
Un monument dedicat „eroilor” fostei Securităţi a fost dezvelit, miercuri, la Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist, scrie reporter24.info.
Monumentul este „închinat militarilor care au activat pe „frontul nevăzut” în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României, notează argespress.ro, care susține că „ei sunt nu numai eroii de pe «frontul nevăzut», dar și eroii «tăcuți», ei au folosit arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române”.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI), condusă de fostul ofiţer de securitate şi şef al SRI Argeş, col.(r) Dumitru Șovar.
„Serviciile de informații au cerut multe jertfe generațiilor care au precedat și vor mai cere încă. Ele însă nu au putut oferi și nu vor oferi niciodată vreo favoare a recunoștinței celor sortiți să poarte povara acestor grele misiuni. E lung șirul celor care au sacrificat zeci de ani, de zile și de nopți și au depus un imens capital de străduință pentru a aduce cu un pas mai departe soarta acestor instituții”, a transmis acesta, potrivit sursei citate.
Au fost de față cadre militare în rezervă ale SRI, SIE și ale Direcției de Informații Militare din mai multe județe ale țării, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști ai MApN, MAI, precum și membri ai Asociației ”Cultul Eroilor Regina Maria”, scrie jurnaluldearges.ro.
După intonarea Imnului de Stat și după o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți, a fost dezvelită troița-monument, creată, cu binecuvântarea ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, de extraordinarul meșter popular Ion Rodoș, din Nucșoara, la inițiativa colonelului în rezervă Dumitru Șovar, președinte al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ACMRR) din Argeș, mai notează publicația.
Despre „Experimentul Pitești”. În fostul penitenciar de la Pitești a avut loc, în perioada 1949-1952, cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierelor prin tortură din blocul estic, cunoscut sub numele de „Experimentul Pitești” sau „Fenomenul Pitești”, pus în aplicare de fosta Securitate pentru lichidarea rezistenței morale a deținuților politici. Estimările totale referitor la numărul celor care au suferit acest experiment care consta în administrarea zilnică de bătăi și torturi brutale, cu scopul de a „reeduca total”, sunt cuprinse între aproximativ 1000 și 5000.