Opinii

Patriotismul – o trăire și o datorie

de Valentin Roman, președinte Asociația Vatra Daciei

De-a lungul timpului s-a încercat definirea patriotismului în sute ori mii de moduri și înțelesuri. Au opinat despre acesta oameni de cultură, artiști, gânditori și mulți alții. Cel mai probabil, însă, orice definiție a sa este una incompletă, fiind imposibil de cuprins în cuvinte și propoziții un astfel de complex de sentimente, asemănător doar dragostei.

Patriotismul, dincolo de tot și toate, este o stare, este o trăire, pe care o simți sau nu. Patriotismul nu poate fi impus și nici condiționat, el există pentru că ești convins de trăirea ta și el nu poate fi condiționat pentru că nimeni nu te poat limita în a îți manifesta această trăire.

Patriotismul înseamnă conștientizarea și asumarea apartenenței tale la un spațiu geografic, la cultura și limba acestuia, la tradițiile și istoria sa, construite în secole și milenii multe de sedentarism, de stat în același loc, unde ai prins rădăcini prin strămoșii tăi. Înseamnă să iubești toate acestea, fără însă a urâ pe cei diferiți, de altă cultură, limbă sau obiceiuri. Înseamnă doar a pune pe primul loc interesele locului, culturii și grupului național din care faci parte.

Patriotismul înseamnă acțiune, nu doar cuvinte, el cere implicare și unitate din partea celor care simt la fel, a celor care rezonează cu un ideal național. De la nivelul celui mai mic sat și până la nivelul unui mare oraș, patrioții din fiecare loc au obligația morală de a demonstra atașamentul față de țară și preocuparea pentru destinul ei. Patriotul trebuie să fie mai degrabă omul faptelor.

Patriotul mai trebuie să-și asume sacrificiul, dacă vreun context o cere, de la timp alocat activităților folositoare țării, până la cel suprem, fără a aștepta ori solicita vreo recompensă. El mai are ca îndatorire morală să promoveze și să apere identitatea națională oriunde viața îi poartă pașii.

Patriotul trebuie să aibă modele, de la figuri istorice, ale unor personalități care, prin activitatea lor, au adus un impact în istoria națională, până la exemplele imediate, din jur, contemporane, prin părinți, bunici și oricine care dovedește dragoste de neam și țară. Trebuie să învețe de la aceștia și să perpetueze mai departe mesajul, generațiilor ce vin.

Patriotul trebuie să fie altruist, dedicat, preocupat permanent să se îmbunătățească, doar așa reușind să devină un exemplu de urmat pentru cei din comunitatea sa, un etalon și un potențial lider care poate fi ascultat și apreciat. Pentru el trebuie să conteze mai mult idealul, valorile și principiile, decât propria persoană și nevoile sale.

Patriotul trebuie să fie mândru de el și de cei asemeni lui, dar, în același timp, este nevoie să fie mereu conștient că întotdeauna este nevoie de mai mult, că problemele țării și neamului sunt multe și schimbătoare, iar acest lucru necesită adaptabilitate, rațiune și capacitate de întelegere a ceea ce se întâmplă în jur.

Patriotismul nu este ceva la modă, dar nici ceva care se demodează. El nu trebuie manifestat doar la sărbători și celebrări, ci în fiecare zi, prin ficare faptă, cuvânt și gând al nostru. Altfel se numește ipocrizie, iar ipocrizia, mai devreme sau mai târziu, este mereu demascată.

Revenind la punctul de plecare, orice definiție a patriotismului este una incompletă, dar un lucru este cert: patriotul își iubește țara mai mult decât pe el însuși !

Poți sprijini și TU demersul nostru privind protejarea identității naționale vizitând website-ul www.patriotromania.ro unde te așteptăm cu o varietate de produse care promovează patriotismul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button