Amnesty International spune că tacticile de luptă ale ucrainenilor au pus și pun civilii în pericol
Un raport publicat de Amnesty International în data de 3 august arată că ucrainenii nu au dreptul să încalce dreptul internațional umanitar, chiar dacă sunt invadați de armata rusă.
Civilii din Ucraina au fost puși în pericol chiar de către soldații ucraineni
Organizația susține că civilii sunt în pericol chiar din cauza armatei Ucrainei. Sub titlul „Tacticile de luptă ucrainene pun în pericol civilii”, Amnesty International a publicat un amplu raport despre încălcările dreptului internațional în războiul din Ucraina, declanșat de invazia rusă din 24 februarie.
Raportul a fost documentat în zonele unde armatele celor două țări se luptă.
Între aprilie și iulie, cercetătorii Amnesty International au petrecut câteva săptămâni investigând atacurile rusești din regiunile Harkov, Donbas și Nikolaiv.
Organizația a inspectat locurile unde au avut loc bombardamente, a intervievat supraviețuitorii, martorii și rudele victimelor atacurilor și a efectuat teledetecție și analiză a armelor.
Pe parcursul acestor investigații, cercetătorii au găsit dovezi că forțele armate ucrainene care au lansat lovituri din zonele rezidențiale populate și-au stabilit baze în clădiri civile din 19 orașe și sate din regiuni.
Crisis Evidence Lab al organizației a analizat imaginile din satelit, pentru a corobora în continuare unele dintre aceste incidente.
Majoritatea zonelor rezidențiale în care se aflau soldații erau la kilometri distanță de liniile frontului.
Au fost disponibile alternative viabile care nu ar pune în pericol civilii, cum ar fi bazele militare sau zonele dens împădurite din apropiere, sau alte structuri mai îndepărtate de zonele rezidențiale.
Eșec al armatei ucrainene în legătură cu protecția civililor din propria sa țară
În cazurile pe care le-a documentat, Amnesty International nu știe dacă soldații ucraineni care s-au amplasat în structuri civile din zone rezidențiale au cerut sau au ajutat civilii să evacueze clădirile din apropiere și crede că e vorba despre un eșec în a lua toate măsurile de precauție fezabile pentru a proteja civilii.
„Forțele ucrainene au pus civilii în pericol prin stabilirea bazelor și operarea sistemelor de arme în zone rezidențiale populate, inclusiv în școli și spitale, în timp ce au respins invazia rusă care a început în februarie.”, a scris Amnesty International.
„Astfel de tactici încalcă dreptul internațional umanitar și pun în pericol civilii, deoarece transformă obiectivele civile în ținte militare. Loviturile rusești care au urmat în zonele populate au ucis civili și au distrus infrastructura civilă. Am documentat un model în care forțele ucrainene care pun în pericol civilii și încalcă legile războiului, atunci când soldații operează în zone populate.”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.
„A fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de a respecta dreptul internațional umanitar.”, a adăugat ea. Totuși, nu toate atacurile rusești documentate de Amnesty International au urmat acest tipar.
În anumite alte locații în care Amnesty International a fost, organizația a concluzionat că Rusia a comis crime de război, inclusiv în unele zone ale orașului Harkov, unde organizația nu a găsit dovezi ale forțelor ucrainene situate în zonele civile vizate ilegal de armata rusă.
Forțele de luptă ucrainene au folosit spitale ca baze militare
Cercetătorii Amnesty International au descoperit că forțele ucrainene au folosit spitale ca baze militare de facto în cinci locații.
În două orașe, zeci de soldați se odihneau, se pregăteau și mâncau în spitale.
Într-un alt oraș, soldații trăgeau din apropierea spitalului.
Un atac aerian rusesc din 28 aprilie a rănit doi angajați la un laborator medical dintr-o suburbie a orașului Harkov, după ce forțele ucrainene au înființat o bază în complex.
Utilizarea spitalelor în scopuri militare este o încălcare clară a dreptului internațional umanitar. Armata ucraineană a înființat în mod obișnuit baze în școli din orașe și sate din Donbas și din zona Nikolaiv.
Școlile au fost temporar închise pentru elevi de la începutul conflictului, dar în majoritatea cazurilor, clădirile au fost situate în apropiere de cartiere civile populate.
La 22 din 29 de școli vizitate, cercetătorii Amnesty International fie au găsit soldați care foloseau incinta, fie au găsit dovezi ale activității militare curente sau anterioare, inclusiv prezența de tehnică militară, muniții aruncate, pachete de rații ale armatei și vehicule militare.
Forțele ruse au lovit multe dintre școlile folosite de forțele ucrainene
În cel puțin trei orașe, după bombardarea școlilor de către Rusia, soldații ucraineni s-au mutat în alte școli din apropiere, expunând cartierele din jur riscului unor atacuri similare.
Pe de altă parte, multe dintre atacurile ruse documentate de Amnesty International în ultimele luni au fost efectuate cu arme în mod inerent nediscriminatoriu, inclusiv cu muniții cu dispersie, interzise la nivel internațional, sau cu alte arme explozive cu efecte pe suprafață largă.
Practica armatei ucrainene de a localiza obiective militare în zonele populate nu justifică în niciun fel atacurile rusești nediscriminatorii.
„Guvernul ucrainean ar trebui să se asigure imediat că își localizează forțele departe de zonele populate sau ar trebui să evacueze civilii din zonele în care operează armata. Armatele nu ar trebui să folosească niciodată spitalele pentru a se angaja în război și ar trebui să folosească școlile sau casele civile doar ca ultimă soluție atunci când nu există alternative viabile.”, a spus Agnès Callamard.
Amnesty International a contactat Ministerul ucrainean al Apărării și i-a arătat rezultatele cercetării, pe 29 iulie 2022. La momentul publicării raportului, nu primise încă vreun răspuns.