Turcia, lovită de criză: Preţurile au crescut în luna mai cu 73,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Preţurile din Turcia au crescut în luna mai cu 73,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai mult din ultimii 23 de ani, în timp ce ţara se confruntă cu creşterea costurilor alimentare şi energetice şi cu strategia neortodoxă de lungă durată a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan privind politica monetară, transmite CNBC.
Preţurile alimentelor în ţara de 84 de milioane de locuitori au crescut cu 91,6% de la an la an, a raportat agenţia de statistică a ţării, aducând în vedere clar problema cu care se confruntă consumatorii obişnuiţi, în condiţiile în care blocajele lanţului de aprovizionare, creşterea costurilor energiei şi războiul Rusiei în Ucraina alimentează inflaţia globală.
Turcia s-a bucurat ani de zile de o creştere economică rapidă, dar Erdogan a refuzat în acelaşi timp să majoreze în mod semnificativ dobânzile pentru a reduce inflaţia rezultată, descriindu-se ca un duşman al acestora.
Rezultatul a fost o liră turcească în scădere şi mult mai puţină putere de cumpărare pentru turcii cu venituri medii.
Erdogan a instruit banca centrală a ţării, despre care analiştii spun că nu are independenţă faţă de el, să reducă în mod repetat dobânzile împrumuturilor, anul trecut, chiar dacă inflaţia a continuat să accelereze.
Şefii băncilor centrale care şi-au exprimat opoziţia faţă de acest curs de acţiune au fost concediaţi; până în primăvara lui 2021, banca centrală a Turciei a avut patru guvernatori în doi ani.
Preşedintele turc a promis că va oferi un nou model economic, care va aduce un boom al bogăţiei exporturilor, datorită unei lire mai ieftine, iar apoi să abordeze inflaţia scăpând de deficitul comercial de lungă durată al Turciei.
Acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum costurile vertiginoase pentru importurile de energie care trebuie plătite în dolari, mult mai mulţi dolari, din cauza slăbiciunii lirei, exercită o presiune intensă asupra economiei.
Analiştii economici se aşteaptă că traiectoria inflaţiei din Turcia se va înrăutăţi.
”Concentrarea asupra măsurilor neortodoxe faţă de politica monetară convenţională este puţin probabil să rezolve problema inflaţiei şi anticipăm niveluri care vor depăşi 80% în termeni anuali, în T3-22”, a scris pe Twitter Ehsan Khoman, director de cercetare a pieţelor emergente pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa la MUFG Bank, în urma publicării cifrelor.
Vorbind la CNBC, Khoman a adăugat că se aşteaptă ca inflaţia din Turcia să ”rămâne de peste 70% în termeni anuali, până în noiembrie, din cauza confluenţei preţurilor ridicate ale mărfurilor, a costurilor de producţie internă în creştere şi a unei lire care se depreciază brusc”.
”Turcia înapoi în epoca inflaţiei din anii 1990. Se pare că Erdogan şi-a pierdut ultima sa credibilitate economică”, a scris Holger Zschapitz, editor financiar la cotidianul german Die Welt, pe Twitter. ”Strategia neortodoxă a lui Erdogan de a gestiona economia de 790 de miliarde de dolari ale ţării a continuat să aibă un efect advers”, a scris el într-un alt tweet.
Cifra de 73,5% pentru indicele preţurilor de consum din Turcia este în creştere faţă de 70% în luna anterioară.