Dragoș Damian: Mediul de afaceri este profund vinovat pentru descompunerea sistemului de învățământ
Dragoș Damian, director general Terapia Cluj (cel mai mare producător de medicamente din România), reacționează la afirmațiile ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, referitoare la „punctul de minim” în care a ajuns calitatea învățământului din România. Directorul executiv al Patronatului Producătorilor industriali de medicamente din România dă un diagnostic dur unui sistem de educație „sabotat din interior” și luat ostatic de „sinecuri politice care îi căpușează resursele”. Soluția, în opinia lui Dragoș Damian, este implicarea mediului de afaceri în pregătirea tinerei generații.
Comentariul lui Dragoș Damian:
Este ușor să dai vina pe sistemul de învățământ pentru situația în care a ajuns, în care Ministrul Educației însuși recunoaște că s-a atins minumul posibil, fără însă a pune degetul pe rană. De fapt, cei care conduc România refuză în continuare să scoată la lumină cauza pentru care s-a ajuns aici. Educația este sabotată din interior, fiind luată ostatic de sinecuri politice și de familie, care îi căpușează resursele, fără nici un interes de a pregăti tinerii pentru piața muncii. Iar cea mai condamnabilă dovadă a lipsei de acordare între învățământ și piața muncii rămâne NEET (nor în education, employment or training, persoane care nu se află într-o formă de educație, instrucție sau în câmpul muncii) pentru categoria de vârstă 15-29 de ani, care așează România la coada clasamentului UE în 2021, cu 23% față de media europeană de 16%.
Dar asta se întâmplă de ani de zile sub ochii oamenilor de afaceri, care se plâng că sistemul de educație este cu spatele la piața muncii, fără însă a lua măsuri serioase, cu puține excepții. Sunt companii care investesc mulți bani în sisteme de învățământ pre și post-universitar, pentru a-și pregăti viitorii angajați. Din păcate însă cele mai multe nu fac nimic altceva decât să „fure” angajații gata pregătiți, dându-le un salariu mai mare pentru că nu i-a costat nimic pregătirea lor.
Când asiști impasibil la descompunerea sistemului de învățământ și îți rezolvi problemele furând angajați de la competiție, fără să investești un leu suplimentar în educație, se cheamă că ești complice la o tânără generație care rămâne fără viitor. Dacă atâtea coaliții, asociații, camere de comerț și alte astfel de „combinații” de oameni de afaceri nu au reușit să stopeze deteriorarea educației, înseamnă că mediul de afaceri nu este interesat de viitorul României, ci joacă un teatru slab arătând o preocupare inutilă.
Nu o să avem Românie Educată dacă mediul de afaceri nu se implică investind mult mai mult în tânăra generație. Angajabilitatea tinerilor în domeniul în care s-au pregătit trebuie să fie criteriul de căpătâi a sistemului de educație. Asta trebuie să promoveze oamenii de afaceri către mediul politic și în asta trebuie să investească mult mai mult.