Politică

Legea privind îmbunătățirea sistemului electoral propusă de AUR a primit aviz favorabil de la Comisia pentru administrație publică

Legea privind îmbunătățirea sistemului electoral propusă de Alianța pentru Unirea Românilor a primit săptămâna aceasta aviz favorabil de la Comisia pentru administrație publică din cadrul Camerei Deputaților. Inițiatorii susțin că armonizarea prevederilor legale referitoare la procesul legislativ reprezintă o prioritate pentru societatea românească. Proiectul are aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social.

Proiectul prevede modificarea și completarea Legii nr.33 din 16 ianuarie 2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European pentru a elimina discriminarea pe care îl acest moment legislația o creează între dreptul a partidelor politice parlamentare care au membri în Parlamentul European și al acelor partide care nu au astfel de membri. 

În acest sens, se propune armonizarea cadrului juridic general pentru organizarea și desfășurarea alegerii reprezentanților României în Parlamentul European cu legislația pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, cu cea pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente și cu legislația privind alegerea președintelui României.

Ce modificări sunt introduse prin acest proiect de lege?

În vederea armonizării prevederilor legale aplicabile, propunerea legislativă conține următoarele modificări și completări:

  1.  Acordarea dreptului de participare pentru acest tip de scrutin electoral a reprezentanților partidelor politice parlamentare în procesul de organizare și desfășurare a procesului de desemnare prin tragere la sorți a celor cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție care fac parte din biroul electoral central.
  2.  Reglementarea completării cu membrii în Biroul electoral Județean sau al sectorului municipiului București cu reprezentanții desemnați de partidele politice parlamentare, în prima etapă de completare, cu cel târziu 15 zile înainte de referință.
  3.  Reglementarea completării cu membrii în Birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate cu reprezentanți desemnați de partidele politice parlamentare.
  4.  Includerea partidelor politice parlamentare în prima etapă de tragere la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot și acordarea de timpi de antenă la serviciile publice de radio și televiziune pentru toate partidele parlamentare fără restricții prin reprezentarea în Parlamentul european.

Prin includerea reprezentanților partidelor politice parlamentare în birourile electorale la alegerile pentru Parlamentul European se asigură, prin reprezentativitatea acestora, o interpretare a comună a tuturor principiul care califică alegerile desfășurate în România drept „libere și corecte”, în conformitate cu standardele democratice, și o aplicare unitară a prevederilor gestație aplicabile de mere organizării alegerilor”, se arată în expunerea de motive anexată proiectului de lege.

AUR a mai inițiat o propunere legislativă care vizează modificarea articolelor 83 și 84 din Legea nr. 208/2015 astfel încât cetățenii români aflați în afara țării în zilele scrutinului să își exercite dreptul constituțional de a lege viitori reprezentanți în Parlament, fără să prezinte documente ce atestă reședința în străinătate. Până la această oră, proiectul a primit aviz negativ de la Comisiilor pentru administrație, pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării și pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din cadrul Camerei Deputaților, în ciuda faptului că există aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button