Toți șefii serviciilor secrete rusești, ministrul Șoigu și generalul Gherasimov au dispărut
De aproape două săptămâni, la nivelul conducerii din Rusia se întâmplă un fenomen nemaiîntâlnit: toți comandanții Armatei și serviciilor secrete cu care Putin a început invazia Ucrainei au dispărut, pur și simplu, din peisaj. La fel s-a întâmplat și cu membrii Guvernului și cu economiștii. Singurul care a rămas activ și vizibil mediatic este Serghei Lavrov, cel care continuă să insiste că Rusia nu duce un război în Ucraina și că nu ucide civili.
Schimbarea de la vârful puterii petrecută la Moscova a fost sesizată, în cele din urmă, de presa internațională și de oficiali ai celorlalte țări.
Mihailo Podoliak, consilierul șefului cancelariei prezidențiale ucrainene, a calificat situația drept „o nuanță informațională interesantă”. Acesta a menționat: „Au dispărut. Nu mai există nici declarațiile protocolare și importante ale altor grei, inclusiv ale șefilor serviciilor de informații – Patrușev, Bortnikov, Narîșkin… Au dispărut și din protocoalele obligatorii. Economiștii tac mai mult decât de obicei – premierul Mișustin, șeful Băncii Centrale, Nabiullina, ministrul Reșetnikov. Într-un cuvânt, toți au dispărut ca morți chiar și din spațiul public protocolar. A mai rămas doar Lavrov, care încearcă să demonstreze pe piețele externe că, dacă Rusia nu ucide civili în Ucraina, Europa poate avea intenții rele“.
După dezastrul din Ucraina, unde războiul-fulger planificat să se încheie în 2-3 zile s-a transformat într-o mlaștină din care Rusia nu mai știe cum să iasă, au apărut informații că între Putin și oamenii săi de încredere a apărut o ruptură.
În urmă cu o săptămână, președintele rus a avut o intervenție vehementă, într-o videoconferință, vorbind despre trădători care vor fi scupiați de popor ca o gânganie care-ți intră în gură.
S-a aflat că, la Kremlin, oamenii vorbesc pe la colțuri despre eșecul operațiunii din Ucraina și că toată lumea e îngrozită. Guvernul n-a fost anunțat dinainte de atac, astfel că pregătirile pentru sancțiunile economice au fost foarte limitate. Miniștrii se așteptau la o ofensivă, dar credeau că va fi una limitată, în estul Ucrainei, și nu la un atac total, pe toate fronturile.
Putin a plănuit totul cu oamenii săi de încredere: șefii FSB, GRU, SVR și cu comandanții armatei – ministrul Șoigu și generalul Gherasimov.
După eșec, au apărut mai întâi zvonuri că Putin e furibund și că dă vina pe cei de mai sus, care ar fi estimat greșit situația și ar fi planificat prost campania.
Apoi, generalii au început să dispară din peisaj. Șoigu n-a mai fost văzut de două săptămâni. S-a anunțat că ar avea probleme cu inima – ar fi suferit un infarct. Dar coincidența face ca, odată cu Șoigu, din 11 martie să fi dispărut și Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei.
Tot pe 11 martie s-a aflat că Putin a pus sub arest la domiciliu doi din șefii SVR – serviciul de informații externe al FSB (fostul KGB).
Multiple surse indică și faptul că, pierzându-și încrederea în veridicitatea și acuratețea rapoartelor primite, Putin a încetat să mai consulte serviciile de informații. În acest moment, liderul de la Kremlin conduce singur campania din Ucraina.