SUA și UE discută despre posibilitatea susținerii unui guvern ucrainean în exil
Americanii și europenii au discutat despre modul în care Occidentul ar putea sprijini un eventual guvern în exil condus de președintele ucrainean Vladimir Zelenski, în cazul în care acesta ar fi nevoit să părăsească Kievul, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali occidentali.
Discuțiile au avut în vedere mai multe scenarii, de la susținerea lui Zelenski și a altor oficiali ucraineni cu rang înalt în cazul în care aceștia s-ar muta la Lvov, în vestul Ucrainei, până la ipoteza că președintele și colaboratorii săi ar fi forțați să plece din Ucraina, s-ar refugia în Polonia și de acolo ar forma un nou guvern, spun sursele CNN.
Discuțiile sunt doar preliminare și nu au fost luate decizii, au precizat aceste surse.
Zelenski vrea să rămână la Kiev
Pe de altă parte, oficialii occidentali au evitat să discute direct cu Zelenski despre un guvern în exil, deoarece președintele ucrainean este decis să rămână la Kiev și a respins până acum discuțiile care se concentrează pe orice altceva decât pe ajutarea Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei, au declarat doi diplomați occidentali.
Aceștia au mai spus că au existat discuții și despre trimiterea unuia sau mai multor membri ai guvernului lui Zelenski într-o destinație externă, unde ar putea fi organizat un guvern, în cazul în care Kievul cade și Zelenski nu dorește sau nu mai poate ieși din țară.
„Ucrainenii au planuri – pe care nu am de gând să le discut sau să intru în detalii – pentru a se asigura că există continuitate guvernamentală, într-un fel sau altul, și voi lăsa lucrurile așa”, a declarat duminică, la CBS, secretarul de stat american Antony Blinken.
Oficialii americani și europeni au crezut în primele zile ale războiului că mutarea lui Zelenski la Lvov ar putea fi o ipoteză fezabilă, pentru că nu era clar dacă Rusia va viza și vestul Ucrainei. Dar acum, având în vedere escaladarea dramatică din ultimele zile din Ucraina, aceștia nu mai sunt la fel de convinși că Rusia va mai cruța vreun centimetru din teritoriul ucrainean.
„Toate indiciile arată că Putin va continua” și vrea să cucerească întreaga țară, a declarat vineri un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale.
Scenariu: insurgență și zonă de interdicție aeriană în vestul Ucrainei
O altă idee care a fost vehiculată, dar care rămâne puțin probabilă, este posibilitatea ca NATO să instituie o zonă de interdicție aeriană deasupra unei zone restrânse din vestul Ucrainei, au declarat oficialii occidentali, dar și congresmeni americani familiarizați cu discuțiile. Teoretic, acest lucru ar oferi un adăpost pentru guvernul lui Zelenski și ar permite Ucrainei să organizeze o insurgență împotriva forțelor rusești. Serviciile de informații occidentale au evaluat că ucrainenii pot susține o luptă, chiar și una convențională, fără a avea nevoie de comandă și control de la centru.
Pe de altă parte, sursele CNN au recunoscut că perspectiva ca NATO să instituie o zonă de interdicție aeriană în vestul Ucrainei este destul de improbabilă, din aceleași motive pentru care Alianța a refuzat până acum să impună o astfel de măsură în cazul întregii țări – ar însemna, foarte probabil, un risc de confruntare directă cu armata rusă.
Dacă, totuși, ar exista o astfel de inițiativă, probabil că ea nu va veni din partea NATO ca bloc, ci ar fi coordonată de o „coaliție” a unor state dispuse să o implementeze.
În mod similar, și disponibilitatea Occidentului de a finanța și a susține o insurgență ucraineană variază în rândul statelor membre NATO, unele fiind mai reticente, dat fiind riscul de represalii din partea Rusiei.
Potrivit CNN, oficiali americani și europeni i-au transmis lui Zelenski că sunt gata să-l ajute să plece din Ucraina, dar președintele ucrainean a refuzat până acum.