Preşedintele Lituaniei: „Dacă vrem să evităm un al Treilea Război Mondial”, lumea este obligată să îi ajute pe ucraineni „prin toate mijloacele posibile”
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, l-a atenţionat luni pe secretarul american de stat Antony Blinken că un eşec în oprirea agresiunii declanșate de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina ar duce la un conflict global, relatează Reuters. „Dacă vrem să evităm un al Treilea Război Mondial”, lumea este obligată să îi ajute pe ucraineni „prin toate mijloacele posibile”, a mai spus Nauseda.
Adresându-i-se şefului diplomaţiei americane, care a început o vizită în statele baltice, Nauseda a spus că Putin nu se va opri în Ucraina – țară care trebuie ajutată „prin toate mijloacele, dacă vrem să evităm un Al Treilea Război Mondial. Alegerea este în mâinile noastre”, a declarat el.
Lituania, stat membru al NATO, a trimis ajutor militar în Ucraina şi a primit un număr redus de refugiați ucraineni de la începutul invaziei rusești din 24 februarie. După Lituania, Blinken urmează să mai ajungă luni şi marţi în Letonia şi Estonia.
Belarus, care are graniţe cu Lituania şi Letonia, a permis Rusiei să lanseze de pe teritoriul său asaltul asupra Ucrainei, după ce a găzduit mai multe săptămâni trupe ruseşti sub pretextul unor exerciții militare comune.
Șeful diplomației SUA: „Miza trece dincolo de Ucraina, de statele baltice, chiar și de Europa”
După întrevederea cu Nauseda, Blinken are programate discuţii şi cu ministrul de externe şi cu premierul Lituaniei. Anterior, secretarul de stat al SUA le-a spus angajaţilor de la ambasada americană de la Vilnius că invazia rusă din Ucraina a schimbat principiile de bază concepute să menţină pacea între naţiuni.
„Este important ca oamenii să înţeleagă care este miza de fapt. Aceasta trece dincolo de Ucraina, de statele baltice, chiar de Europa”, a spus Blinken. Unii diplomaţi de la ambasada SUA din Belarus se află de asemenea la Vilnius, după ce misiunea lor a fost închisă săptămâna trecută din cauza îngrijorărilor legate de securitate.
Anul trecut, Belarusul i-a interzis ambasadoarei Julie Fisher să îşi preia postul şi a transmis Washingtonului să îşi reducă stafful, ca reacţie la sancţiunile introduse de SUA din cauza reprimării protestelor din 2020 de către preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, scrie Agerpres.
Prezentându-l pe Blinken, Julie Fisher a spus că diplomaţii americani de la Minsk au primit în casele lor familii ale deţinuţilor politici pentru a exprima sprijinul SUA.
„Din păcate, regimul (belarus) a scris neîncetat noi capitole în manualul autoritarismului”, a declarat ea, oferind ca exemple un incident de anul trecut, când Belarusul a forţat aterizarea unui avion pentru a aresta un disident, declanşarea unei crize a refugiaţilor la graniţa poloneză şi sprijinul pentru invazia rusă.