China este dispusă să colaboreze cu Statele Unite
China este dispusă să colaboreze cu Statele Unite la un plan global de infrastructură condus de G7 şi vrea ca Washingtonul să se alăture Iniţiativei Belt and Road, a declarat luni ministrul chinez de externe Wang Yi.
Grupul celor mai bogate şapte democraţii (G7), format din Statele Unite şi aliaţii săi, a propus în iunie iniţiativa Build Back Better World (B3W) pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să facă faţă nevoilor de infrastructură, în timp ce încercau să contracareze influenţa tot mai mare a Chinei, informează Mediafax.
„Suntem, de asemenea, dispuşi să luăm în considerare coordonarea cu iniţiativa americană pentru a oferi lumii mai multe bunuri publice de înaltă calitate”, a declarat Wang într-un mesaj video la un eveniment cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a Comunicatului de la Shanghai, care a marcat normalizarea relaţiilor dintre Statele Unite şi China, potrivit Reuters.
El a precizat că Beijingul este, de asemenea, deschis ca Statele Unite să participe la Iniţiativa Belt and Road (BRI) şi la Iniţiativa de dezvoltare globală. Iniţiativa B3W a G7 este văzută ca o alternativă la BRI, rivala Chinei, care a fost lansată de Xi Jinping în 2013. Mai mult de 100 de ţări au semnat acorduri cu China pentru a coopera în proiecte BRI, precum căi ferate, porturi, autostrăzi şi alte infrastructuri.
Wang a îndemnat Washingtonul să colaboreze cu China în Asia-Pacific pentru a construi o „familie a deschiderii, a incluziunii, a inovării, a creşterii, a conectivităţii şi a cooperării reciproc avantajoase”, mai degrabă decât să transforme regiunea într-una de conflict şi confruntare.
Comunicatul de la Shanghai, un document care a marcat sfârşitul izolării dintre cele două ţări şi care a fost emis în timpul vizitei istorice a preşedintelui american de atunci, Richard Nixon, în China, a însemnat că două mari puteri cu sisteme sociale diferite sunt dispuse să coexiste în mod paşnic, a spus el.
Wang a reiterat apelul adresat Statelor Unite de a nu mai susţine independenţa Taiwanului, o insulă autonomă pe care China o revendică ca fiind a sa.
Iniţiativa Belt and Road (BRI) a fost numită Planul Marshall chinez şi este o campanie susţinută de stat pentru creşterea influenţei globale a Chinei.
De-a lungul celor 9 ani de când preşedintele Xi Jinping şi-a anunţat marele plan de a conecta Asia, Africa şi Europa, iniţiativa s-a transformat într-o expresie pentru a descrie aproape toate aspectele angajamentului chinez în străinătate.
Belt and Road este supranumit de China „noul drum al mătasii din secolul XXI” şi în final ar trebui să fie format dintr-o „centură” de coridoare terestre şi un „drum” maritim.